Премиерът Главчев се вдъхнови от матурата по български – припомня “Приказка за стълбата”

приказка за стълбата, премиерът Главчев

В началото на редовното заседание на правителството служебният премиер Димитър Главчев обърна внимание, че в навечерието на един от най-светлите български празници – 24 май, е подходящо да си припомним “Приказка за стълбата“.

Той посочи, че човек не трябва да губи сетивата си, камо ли сърцето и паметта си и да си спомня откъде е тръгнал. Служебният премиер припомни емблематичното произведение на Христо Смирненски, дни след като то бе изтеглено като задача в матурата по български език и литература.

Главчев свърза “Приказка за стълбата” и 24 май с това, че е било добро решение кабинетът да отпусне 80 млн. лева за академичния състав, администрацията и докторантите.

Освен това преди началото на заседанието на всички министри бе раздадена “Приказка за стълбата”.

Министърът на туризма Евтим Милошев с министъра на културата – маестро Найден Тодоров

Главчев добави, че 39 млн. лева вече са постъпили по сметките на висшите учебни заведения, като е въпрос на време в тях да постъпят и останалите средства. По-конкретно увеличението на заплатите на академичния състав ще е с 290 лева.

За стипендии на докторантите са отпуснати 7.5 млн. лева. Освен това е осигурено 12% увеличение на възнагражденията на администрацията в университетите.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст