“Тренд” прогнозира голяма преднина за ГЕРБ и битка за второто място между три партии на парламентарния вот

"Тренд" прогнозира голяма преднина за ГЕРБ и битка за второто място между три партии на парламентарния вот

Източник: Тренд

Социологическа агенция “Тренд” прогнозира убедителна победа на парламентарния вот за ГЕРБ-СДС и ожесточена битка между три партии за второто място. “Продължаваме промяната-Демократична България”, “Възраждане” и ДПС се намират на милиметри един от друг и до последно няма да е ясно, кой ще заеме втората позиция на изборите на 9 юни, сочи проучването.

Изследването е направено по поръчка на “24 часа” в периода 11-18 май. В него участие са взели 1003 души чрез пряко полустандартизирано интервю “лице в лице”.

Около 48% се очаква да бъде избирателната активност на предстоящия парламентарен вот на 9 юни. От тях 26.1 на сто са обявили, че ще дадат вота си за ГЕРБ. На второ място се нарежда “Продължаваме промяната – Демократична България” с 15.4%, което е над 10 процентни пункта разлика с ГЕРБ.

Зад коалицията се нареждат ДПС и “Възраждане” съответно с 14.9% и 14.8% подкрепа.

Останалите сигурни партии в следващия парламент са БСП и “Има такъв народ”. За тях ще гласуват съответно 8.5% и 5.5 процента.

От “Тренд” допълват, че оставащите дни на кампанията ще решат битката за второ, трето и четвърто място.

Според данните 2,4% от заявилите, че ще гласуват на парламентарните избори, декларират подкрепа за “Солидарна България”, 1,8% – за “Синя България”, за “Левицата” – 1,4%, за “Български възход” – 1,2 на сто, а за ВМРО – 1,1%, които остават под прага за влизане в 50-ия парламент.

Опцията “Не подкрепям никого” събира малко над 5%, но резултатът не участва в разпределението, уточняват от “Тренд”.

Евроизборите

Източник: “Тренд”

Социологическата агенция отчита сходни резултати и при европейските избори. За ГЕРБ-СДС декларират подкрепа 25,9% от заявилите, че ще гласуват. Очаква се малко по-силен резултат на евровота в сравнение с парламентарния вот за коалицията ПП-ДБ – 16,1%, и “Възраждане” – 15,1 на сто. За БСП резултатът за евролистата според данните е по-слаб в сравнение с националния вот – 8,1 процента. ДПС биха подкрепили 14,6% от гласуващите.

“Има такъв народ” има подкрепа от 5,5 на сто от заявилите, че ще гласуват в изборите за Европейски парламент. За “Солидарна България” в евроизборите биха дали вота си 2,1 %, за “Синя България” – 1,8%, за “Левицата”, “Български възход” и ВМРО – по 1,2 процента. Опцията “Не подкрепям никого” събира 5,3% но резултатът не участва в разпределението.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст