Честват Панчо Владигеров и Васил Казанджиев на 55-отото издание на Международния фестивал “Софийски музикални седмици”

музикални седмици

На 55-отото издание на международния фестивал “Софийски музикални седмици”, което се открива на 23 май, фокус ще са българските композитори Панчо Владигеров и Васил Казанджиев.

Техни произведения ще звучат през следващите два месеца, под мотото “Юбилеи и годишнини”. Фестивалът ще се проведе в два модула – пролетен и есенен. Първият започва на 23 май и ще продължи до 3 юли. Вторият – от 23 септември до 1 октомври.

С цялата програма по дни може да се запознаете ТУК.

Тържественият концерт, с който ще се открие Международният фестивал, ще бъде на 23 май от 19.00 часа в зала “България” със Софийска филхармония и солист Златомир Фунг, виолончело. Той е най-младият победител на конкурса “Чайковски”. Ще дирижира Ернест Хьотцл, като в програмата са произведения на Сен Санс, Дворжак и Паул Хертел.

Празничен концерт ще има и на 24 май, по случай 120-годишнината на Националното музикално училище с хор и оркестър на НМУ “Любомир Пипков” със солисти Веско Ешкенази – цигулка, и Людмил Ангелов – пиано, диригент Славил Димитров. Ще звучи музика на Бородин, Сен Санс, Шопен, Панчо Владигеров.

“Софийски музикални седмици” ще отбележат редица музикални годишнини, част от тях са – 200 години от рождението на Антон Брукнер, Бедржих Сметана, Панчо Владигеров; 120 години от рождението на Любомир Пипков; 110 години от рождението на Борис Христов, 100 години от рождението на Константин Илиев, Георги Тутев, Илия Темков, Катя Попова; 90 години от рождението на Георги Робев, Иван Спасов, Васил Казанджиев; 75 години от рождението на Александър Кандов, Божидар Спасов, Пламен Джуров, Филип Павлов, Румен Бальозов и 70 години от рождението на Сузана Клинчарова.

Важен акцент в програмата е “Преглед на българските оркестри”.

Концерти ще имат оркестър “Камерата Орфика НБУ”, Софийска филхармония, Симфоничен оркестър – Сливен, Камерен ансамбъл “Софийски солисти”, Плевенска филхармония, Оркестър на Музикално-драматичен театър “Константин Кисимов” – Велико Търново, Симфониетите от Враца и София, Русенска филхармония, Международен фестивален оркестър.Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст