Денят по диагонал – 23 май 2024 г.

На извънредното заседание на СОС беше изслушан кметът на Столичната община във връзка с новата организация на движението по бул."Витоша", бул. "Патриарх Евтимий" и ул. "Фритьоф Нансен", общински съветници, лифтове, Витоша

Общинарите в СОС не се разбраха за новата организация на движението в центъра на София

Временна комисия, в която участие ще вземат общински съветници от всички политически групи и представител на администрацията, ще решава проблема със спрените от движение лифтови съоръжения на Витоша, обяви кметът на София Васил Терзиев.

Ще бъдат търсени и представители на институциите у нас, за да заработят лифтовете в планината.

1 600 000 софиянци очакват да бъде възстановено движението на лифтовите съоръжения на Витоша, подчерта кметът Васил Терзиев.

Двама предишни кметове на София носят отговорност за неработещите лифтови съоръжения на Витоша, посочи Борис Бонев от “ПП-ДБ-Спаси София”.

ЕК с предупредително писмо до България и още 5 страни за енергийната ефективност на сградите

саниране блок саниран блок, енергийна ефективност

Европейската комисия изпрати официално предупредително писмо до България и още 5 страни членки, в което настоява те да изпълняват задълженията си по отношение на енергийната ефективност на сградите.

Държавите трябва да определят минимум изисквания в това отношение, за да постигнат най-доброто съчетание между инвестиции и икономии, познати също като “оптимални нива на разходите”.

От Еврокомисията напомнят, че тяхното изчисляване е от ключово значение за страните от Общността, така че да използват изцяло потенциала на енергийната ефективност и възобновяемата енергия на сградите и да не допуснат хората и бизнеса да похарчат повече средства от необходимите за подобрение на ефективността на жилищата и офисите.

Милиони източват от НОИ наши „мигновени” гастарбайтери

Най-малко 1875 са бившите гастарбайтери от Благоевградска област, на които е отпуснато обезщетение по европейски регламенти. Средната стойност от 1743 лева е близка до максималната – 1800 лева, при средна заплата за областта 1329 лева.

Може да се каже, че хората познават добре своите права, коментира Георги Желев, началник отдел “Краткосрочни обезщетения по договори” в НОИ.

Става дума за „мигновени” наши гастарбайтери, които са работили в страна от ЕС буквално броени дни, а след това са напуснали и са се върнали в България, за да получават огромни обезщетения цяла година. Такива били еврорегламентите.

“Голдман Сакс”открива регионална централа в Рияд

"Голдман Сакс" открива регионална централа в Рияд

“Голдман Сакс груп” е първата банка от Уолстрийт, предприела стъпки да изпълни ултиматума на Саудитска Арабия към чуждестранните фирми да откриват централен офис в страната. Американската инвестиционна акула е получила лиценз от Министерството на инвестициите на кралството да създаде регионална “щабквартира” в рияд, твърдят запознати с върпоса лица. Все още не е ясно персонал от колко души ще бъде прехвърлен в Саудитска Арабия и каква част от регионалната дейност на “Голдман Сакс” ще се установи в страната.

Рияд обяви новия регулаторен режим за държавните контракти през 2021-а, чиято цел е да ограничи “икономическия теч” – термин, използван от правителството за държавните разходи, които могат да облагодетелстват фирмите без значимо присъствие на територията на кралството. Според правилата, влезли в сила през тази година, компаниите трябва да имат регионална база в страната с персонал от поне 15 служители, включително изпълнителни директори, контролиращи други държави. В противен случай рискуват да загубят бизнеса си с широката мрежа от държавни дружества на Саудитска Арабия.

Бизнес активността в еврозоната расте, 0.25% повишение на лихвите през юни е разумно

Бизнес активността на частния сектор на еврозоната се е изкачила до най-високото си равнище от година насам, което вдъхва надежди, че икономическият подем на региона се затвърждава. Индексът на “Стандард енд Пуърс глоубъл” е достигнал 52.3 пункта през май, надвишавайки за трети пореден месец вододела от 50 точки между възхода и охлаждането, както и прогнозите на анализаторите. Окуражаващата новина е, че броят на новите заявки нараства стабилно, а доверието на компаниите се потвърждава от устойчивото темпо на наемане на работна ръка.

Германските държавни облигации поевтиняха след като паричните пазари орязаха залозите за размера на лихвените редукции на Европейската централна банка, които се очаква да започнат през юни. Доходността на двегодишните ДЦК, които са най-чувствителни към монетарната политика, се повиши с пет базови пункта – до 3.06% – най-високата стойност от ноември 2023-а насам. Пазарните играчи вече залагат на намаление на лихвите на еврозоната с общо 60 базови пункта през тази година, което означава две редукции от по 0.25% и 40% вероятност за трето. Три лихвени понижения бяха отчетени изцяло в цените на книжата още през миналата седмица.

Първите 19 модернизирани вагона, купени от “Дойче бан”, вече са в България

Георги Гвоздейков, модернизирани вагона

Първите 19 модернизирани вагона, които страната ни закупи от “Дойче бан”, вече са в България.
Обновеният подвижен състав се очаква да влезе в експлоатация в средата на юни.
Модернизираните 19 вагона са част от договора за доставка на общо 79, които доскоро са били използвани.
“Може да звучи парадоксално, но това е най-модерната техника на жп вагона, която влиза в момента в България. Благодарение на “Дойче бан” успяхме да осъществим тази сделка, която я определям като начална стъпка за бъдеща модернизация на железопътния транспорт в България”, каза транспортният министър Георги Гвоздейков.
Той обясни, че предстои техническа проверка на всички вагони, а през юни те ще бъдат включени по най-дългите направления – София, Варна, Бургас и Русе.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст