Министър Малинов уверява домакините си във Вашингтон, че до седмица АЕЦ “Козлодуй” започва работа с касети американско гориво

АЕЦ "Козлодуй", министър Малинов

„Реалната диверсификация на ядрено гориво вече е факт за централата в АЕЦ “Козлодуй”, в която следващата седмица ще бъдат заредени първите касети американско гориво.“

Това уверение енергийният министър Владимир Малинов е дал в последния ден от своето посещение във Вашингтон на един от своите домакини – заместник-секретарят в Държавния департамент на Съединените американски щати Кимбърли Харингтън, става ясно от информацията на сайта на ведомството му.

Харингтън засегнала темата за Вертикалния газов коридор, като споделила очакването си, че след като САЩ продължават институционалната и законодателната си подкрепа, той ще бъде изграден в най-кратки срокове, като гарантира енергийната сигурност на региона и позволи използването на украинската газова инфраструктура да продължи и след спиране на транзита на руски природен газ от началото на 2025 година.

Харингтън препотвърдила подкрепата на Съединените американски щати за Вертикалния коридор като стратегически маршрут за доставка на втечнен природен газ от САЩ за целия регион на Югоизточна Европа.

От своя страна Малинов обяснил по време на разговор с другия си домакин – помощник-държавният секретар по европейските и евразийските въпроси в Държавния департамент на Съединените щати – Джеймс О’Брайън, че българската страна е предприела всички необходими действия за навременната реализация на инициативата за Вертикален газов коридор.

Малинов
Джеймс О’Брайън и министър Владимир Малинов

“Нейното основно предимство е, че за изпълнението й ще се използва в максимална степен вече наличната газопреносна инфраструктура“, подчертал Малинов по време на срещата си с Джеймс О’Брайън.

В хода на разговора двамата изразили надежда, че след предстоящите избори у нас политическите партии с евроатлантически ценности ще очертаят общи приоритети за създаване на стабилно управленско мнозинство с дългосрочна визия за развитието на България и затвърждаването й като водещ фактор в региона.

Двамата дискутирали и предприетите стъпки за диверсификация в областта на ядрената енергетика в България, както и бъдещето на малките модулни реактори. Подчертан бил напредъкът по проекта за изграждане на 7-ми и 8-ми блок на площадката на АЕЦ „Козлодуй“. О’Брайън и Малинов застанали зад идеята, че България ще разчита на опита на САЩ за поддържане на киберсигурността на стратегическите й обекти от енергийния сектор.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст