Тримесечната печалба на Nvidia нарасна седем пъти

Nvidia чипове изкуствен интелект

Приходите на американския производител на чипове, графични процесори и друго високотехнологично оборудване Nvidia нараснаха с 262%, възлизайки на 26 милиарда долара, а печалбата се увеличи повече от седем пъти (с 628%) до 14.9 милиарда долара. Това става ясно от отчета на компанията за първото тримесечие на фискалната 2025 г., завършващо на 28 април.

Акциите на Nvidia нараснаха вчера с 6%, а от началото на годината добавиха към стойността си 90 процента. Така капитализацията на компанията достигна 2.3 трилиона долара, така че по този показател тя е на трето място сред американските компании след Microsoft и Apple.

От Nvidia също коментираха, че ще се проведе разделяне на акциите или сплит в съотношение 10 за 1 през юни, т.е. една акция се радзеля на 10. Акциите след разделянето се търгуват на десетократно по-ниска цена, което се очаква да привлече повече инвеститори.

Представянето на Nvidia през последните няколко тримесечия се движи главно от

нарастващото търсене на хардуер с изкуствен интелект (AI).

Компанията е пазарен лидер в много видове AI чипове, включително AI ускорители, които се използват за ускоряване на невронни мрежи и други системи с изкуствен интелект.

В същото време много анализатори отбелязват, че много скоро

други компании ще могат да се конкурират по-ефективно с Nvidia на пазара на AI чипове,

което може да повлияе негативно на резултатите на компанията. По-специално, такива разработки се извършват от самите технологични гиганти, като Amazon, Google и Microsoft, които си сътрудничат с други производители на чипове.

Освен това AI компаниите все повече се опитват да намерят по-евтини решения,

за да поддържат собствените си финансови резултати. Досега, според оценки на инвестиционната компания Sequoia Capital, индустрията е инвестирала до 50 милиарда долара в чипове на Nvidia, докато приходите от генеративния AI стартиращи фирми възлизат само на 3 милиарда долара.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст