Димитър Радев: Не виждаме непосредствен проблем, но виждаме потенциален риск, свързан с ипотечното кредитиране

Парламент комисия Магнитски изслушване на Димитър Радев ипотечни кредити

От БНБ “не виждаме непосредствен проблем, но виждаме потенциален риск, свързан с ипотечното кредитиране“. Това отбелязва управителят на БНБ Димитър Радев в блицинтервю за БТА.

По думите му “в масовия случай и в краткосрочен план кредитополучателите няма да бъдат сериозно засегнати от промените”. Според Димитър Радев, в предприетите мерки към момента няма определени задължителни нива, но такива могат да се определят, ако се наложи.

Публикуваме пълният текст на блицинтервюто:

Г-н Радев, последното решение на УС на БНБ за прилагането на показатели за наблюдение на кредитните стандарти при отпускане на ипотечни кредити предизвика оживени и невинаги еднозначни коментари.

– Ние предоставихме подробна информация по темата, но първоначалните реакции са напълно нормални като се има предвид, че БНБ за първи път прилага подобен подход.

В какво всъщност се изразява този подход?

– Ние ескалираме нашите действия по отношение на ипотечното кредитиране, като преминаваме от режим на статистическо наблюдение към режим на надзорно наблюдение и отчетност със съответни задължителни изисквания за банките по отношение на изчисляването на минимален набор от показатели и методика за тяхното прилагане.

Какво налага подобна ескалация?

– Ние не виждаме непосредствен проблем, но виждаме потенциален риск, свързан с ипотечното кредитиране. Целта на предприетите мерки е да формализираме оценката на този риск и да подготвим банковия сектор за адекватна реакция, ако този риск започне да се материализира.

Но вие не налагате задължителни нива на показателите за ипотечно кредитиране.

– Точно така, но създаваме необходимата формална рамка и механизми да го направим, ако това се наложи. Подобен подход е напълно в духа на доктрината на БНБ да подготвя сектора за работа при неблагоприятни развития на кредитния пазар дори вероятността от подобни развития да изглежда минимална в момента.

Как това ще се отрази на кредитополучателите?

– В масовия случай и в краткосрочен план те няма да бъдат сериозно засегнати.

А на банките?

– Ние сме в активна комуникация с банките по тази тема през последната година. Техните действия и техните показатели са свидетелство за адекватна реакция. Убеден съм, че тя ще бъде такава и по отношение на коментираното решение на БНБ, с което се поставя надзорен акцент върху ипотечното кредитиране. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст