ФБР ще обучава български следователи

Борислав Сарафов

Директорът на ФБР Кристофър Рей наградил Борислав Сарафов с почетна грамота

За пръв път следовател от Националната следствена служба (НСлС) ще премине пълен обучителен курс в Академията на ФБР в Куантико, съобщиха от прокуратурата.

Това е било договорено по време на посещението на и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов в САЩ, което е по покана на Департамента по правосъдие.

Това ще бъде първата стъпка, а в бъдеще български следователи регулярно ще бъдат изпращани на обучения в САЩ, уточняват от държавното обвинение.

По време на срещата си с ръководството на Академията на ФБР, и.ф. главният прокурор Борислав Сарафов е предложил в България да се проведат серия от обучителни семинари за български магистрати и служители от службите с лектори от САЩ, като акцент в тях ще са киберпрестъпленията и събирането на електронни доказателства.

На срещата е било договорено скоро в офиса на ФБР в София да бъде изпратено аташе, чийто ресор ще е именно противодействие на престъпленията в интернет.

И.ф. главният прокурор е обсъдил в САЩ и добрите практики в работата на ФБР, които биха били полезни при реформа на НСлС и окръжните следствени отдели и евентуалното им преструктуриране по модела на функциониране на федералната служба.

Директорът на ФБР Кристофър Рей е удостоил Борислав Сарафов с почетна грамота за личен принос в успешното сътрудничество между българската прокуратура и следствие и ФБР в борбата срещу трансграничната организирана престъпност.

Сътрудничеството на български служби и прокуратура с ФБР има традиции. На 4 март 2015 г. директорът на Федералното бюро за разследване (ФБР) Джеймс Коми посети София, за да се срещне със своите партньори в България. Визитата, чийто домакин беше Държавната агенция “Национална сигурност”, включваше срещи с тогавашния премиер Бойко Борисов, главния прокурор Сотир Цацаров и председателя на ДАНС Владимир Писанчев.

По време на посещението на Коми бяха обсъдени въпроси,  свързани с борбата срещу тероризма, киберпрестъпността и организираната престъпност. Директор Коми похвали неотдавнашни съвместни разследвания срещу киберпрестъпления и организирана престъпност, като подчерта ангажимента на ФБР да подкрепи усилията на България в реформирането на съдебната система, утвърждаването  на върховенството на закона и справянето с корупцията на всички нива на управлението и наблегна на значението на деполитизираните  правоприлагащи институции.

Тогава шефът на ФБР се срещна и с български възпитаници на Националната академия на ФБР, за да ги поздрави за успешното приключване на обучението им в Куантико, щата Вирджиния, проведено заедно с техни колеги от САЩ и други страни по света.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст