Галин Цоков за 24 май: Най-българският и обединяващ празник

Галин Цоков за 24 май: Най-българският и обединяващ празник

24 май е най-българският, най-обединяващият ни и най-светъл празник! Защото знанието и писмеността са светлината, която осветява пътя на българите и в най-тъмните и тежките им дни.” Така започна приветствието на служебния министър на образованието Галин Цоков по случай 24 май – Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

Той отбелязва, че 24 май е денят на светите братя Кирил и Методий, и на тяхното наследство. “Този ден е гордост и радост за всички българи, където и да се намират по света. Защото нашите букви са нашата идентичност и нашият принос за многообразието на европейската култура. Те са българското културно наследство, съхранено от нашата държава от далечни векове до днес“, добавя министърът.

По думите му и днес словото удивлява със способността си да променя света и хората към добро, с мощта си да преодолява времена и разстояния, конфликти и страдания, да обединява и да дава вяра.

“Затова и сега се прекланяме признателно пред тези, които пазят страната ни духовно богата чрез словото и културата – учителите, университетските преподаватели и учените, хората на изкуството и културата. “Напред! Науката е слънце!” е израз на вярата в силата на просвещението и извисяването на духа български”, подчертава Цоков.

Той отбелязва, че словото българско прави България безгранична с близо 400-те български неделни училища в 55 държави, разположени на шест континента, където звучи родната реч, напомняйки ни, че България е навсякъде, където тупти поне едно българско сърце.

Уважаеми учени и преподаватели, учители и директори, ученици и студенти, писатели, журналисти и поети, хора на културата и пазители на словото, поклон пред всички вас – съвременни просветители и хора на свободното слово! Имайте сили и надежда, за да продължите да предавате на идните поколения своите знания, достойнство и любов към България! Вие, скъпи ученици и студенти, помнете своя род и език! Гордейте се с нашата история, с нашите азбука и с нашата култура. Защото България го заслужава! Честит празник!“, пожелава в приветствието си за 24 май министърът.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст