Денят по диагонал – 24 май 2024 г.

Мирослав Иванов: Зад ъгъла наднича правителство с премиер Пеевски. Или Борисов (част 2)

Мирослав Иванов: Зад ъгъла наднича правителство с премиер Пеевски. Или Борисов (част 2)

Моделът ГЕРБ/ДПС обслужваше интересите на онези, които в кроя на всяка година се ползваха от традиционните бюджетни излишъци, разпределяни от Борисов. Системата рано или късно ще застигне всеки от нас. Философията „Преклонена главичка сабя не я сече“ няма да доведе до нищо добро. Затова всеки трябва да даде своя половин час на изборите. Планът на статуквото е за управление без ПП-ДБ. Публична шизофрения беше поведението на ИТН, които първоначално приеха управление с ГЕРБ, а после се изметнаха диаметрално.

Това заяви във видео интервю за СТУДИО БАНКЕРЪ Мирослав Иванов, водач на листа на ПП-ДБ в 31-ви избирателен район Ямбол.

Съветът на ЕС одобри промени в правилата за Шенген

Съветът на ЕС одобри промени в правилата за Шенген

Съветът на ЕС съобщи, че е приел днес промени в правилата за Шенгенското пространство. Промените засягат случаите на извънредна обстановка и мерките срещу злоупотребите с мигранти.

Въвежда се възможност за приемане на общоевропейски мерки за ограничаване на достъпа чужденци до ЕС в случай на мащабна извънредна заплаха за общественото здраве. Предвижда се процедура за справяне с вторичното движение на мигранти от една държава от ЕС в друга.

Според промените Съветът на ЕС ще може да одобрява общи временни ограничения за пътуване през външните граници на ЕС, да налага изисквания за медицински изследвания, както и за карантина. В съобщение на Съвета на ЕС се отбелязва, че при пандемията от КОВИД решенията на институцията бяха само под формата на препоръки.

Радев призова за диалог с ректорите на университетите, за едно по-добро бъдеще на образованието и науката

Радев призова за диалог с ректорите на университетите, за едно по-добро бъдеще на образованието и науката

Само, който не познава колко струва разрухата на невежеството, може да се страхува от цената на образованието.” Това заяви президентът Румен Радев в словото си за 24 май – Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

Вярвам, че правителството, парламента, всички ние като общество ще чуем призива на ректорите на университетите за честен разговор за бъдещето на нашето образование и наука, ще потърсим устойчиви, дългосрочни решения”, допълни Румен Радев.

Президентът каза, че по време на посещението си вчера в Рим навсякъде вратите за българската делегация са били широко отворени в знак на огромно уважение заради значимия принос на България към развитието на европейската цивилизация, на нашата култура и просвета за духовното единение на Европа.

ФСБ смята, че има украински пръст в атентата в концертната зала край Москва

ФСБ смята, че има украински пръст в атентата в концертната зала край Москва

Украинското военно разузнаване е пряко замесено в смъртоносната атака срещу концертната зала край Москва, при която бяха убити над 140 души. Това твърди ръководителят на руската Федерална служба за сигурност Александър Бортников, съобщава “Ройтерс”.

“Разследването продължава, но вече може да се каже със сигурност, че украинското военно разузнаване е пряко замесено в това нападение”, каза той.

Той уверява присъстващите и че всички обстоятелства на престъплението ще бъдат установени и нито един съпричастен към него няма да избегне наказанието.

Вицепрезидентът Илияна Йотова подкрепя протеста на университетските преподаватели

Вицепрезидентът Илияна Йотова подкрепя протеста на университетските преподаватели

Вицепрезидентът Илияна Йотова заяви, че преподавателите на висшите учебни заведения са в пълното си право да протестират. 

Подкрепям ги с цялата си душа и сърце. Не можем да говорим, че сме една от най-старите цивилизации, че България е в основата на създаването на славянската цивилизация, наред с латинската и византийската, и едновременно с това, в 21 век, когато най-големите предизвикателства са свързани с подготовка, с образование, с технологии, ние да имаме национални бюджети, които не само, че не увеличават вътрешния брутен продукт за образование, а го намаляват. Това е срамно“, подчерта Йотова.

Тя е на мнение, че днешният протест на преподавателите показва, че те недоволстват, не толкова заради своите заплати, а протестират за уважение и авторитет.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст