ЕС настоява за обяснения от Русия за действията ѝ по границата с Естония

ЕС настоява за обяснения от Русия за действията ѝ по границата с Естония

Премахването от Русия на ограничителните шамандури на река на границата ѝ с Естония е “неприемливо”, заяви ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел, цитиран от Франс прес.

Подобни действия са неприемливи. Европейският съюз очаква обяснения от Русия след премахването на тези шамандури и незабавното им повторно поставяне“, подчерта Борел в изявление.

Вчера естонските граничари заявиха, че руските им колеги са премахнали през нощта шамандурите, поставени на река Нарва, която разделя двете държави, в рамките на граничен спор. Естонската премиерка Кая Калас определи случилото се като “граничен инцидент”, в момент, когато Литва и други страни от региона са в обтегнати отношения с Русия заради нашествието ѝ в Украйна.

Според Талин Москва е започнала да оспорва местоположението на плаващите фарове, които се използват, за да се предотврати случайно навлизане на кораби в чужди води, едва след началото на войната в Украйна през февруари 2022 година.

Ръководителят на френската дипломация Стефан Сежурне изрази днес в “Екс” съжаление за нарастващия брой руски провокации по границите с Естония, Финландия и Литва.

Русия увеличи броя на провокациите си. Пълна солидарност пред тези неприемливи агресивни действия”, заяви той, предаде БТА.

В сряда Финландия и Литва поискаха от Москва да обясни плана си за едностранно изменение на морската граница с двете страни, като заявиха, че това може да е нов акт на “хибридна” война. Според публикувано във вторник проекторешение на руското министерство на отбраната Москва планира да разшири териториалните си води от януари 2025 г., като промени границата си в Балтийско море с Финландия и Литва. Новата граница ще позволи на Москва да обяви за руски финландски и литовски морски зони.

Според документа границите на Русия в Калининградска област и Финския залив също ще бъдат променени.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст