Радев призова за диалог с ректорите на университетите, за едно по-добро бъдеще на образованието и науката

Радев призова за диалог с ректорите на университетите, за едно по-добро бъдеще на образованието и науката

Снимка: БГНЕС

Само, който не познава колко струва разрухата на невежеството, може да се страхува от цената на образованието.” Това заяви президентът Румен Радев в словото си за 24 май – Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

Той обясни, че 24 май отново ни събира пред светлия лик на светите братя Кирил и Методий, вдъхновени от примера и чистата обич, водени от нашата неподправена гордост на народ с корени и бъдеще.

Вярвам, че правителството, парламента, всички ние като общество ще чуем призива на ректорите на университетите за честен разговор за бъдещето на нашето образование и наука, ще потърсим устойчиви, дългосрочни решения”, допълни Румен Радев.

Нашата просвета, вяра и култура съградиха България като държава на духа, съхраниха народа ни и го преведоха през най-тежките изпитания. След дълги години на гнет, традицията на 24 май избликна от време на просвещение, време на небивал книжовен подем, в което всяко произведение на народен език, бе духовен подвиг и се посрещаше с жажда и възхищение от сънародниците ни. Време, в което словото пробуди цял един народ – скромни наглед книги преобръщат цели епохи, наелектризират поколения и се вграждат завинаги в темелите на българската свяст“, каза Радев, като даде пример с Паисиевата история, Петър Берон и Рибният буквар.

Президентът каза, че по време на посещението си вчера в Рим навсякъде вратите за българската делегация са били широко отворени в знак на огромно уважение заради значимия принос на България към развитието на европейската цивилизация, на нашата култура и просвета за духовното единение на Европа.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Трябва ли да се въведе таван на надценките на основните хранителни продукти?

Подкаст