Радев призова за диалог с ректорите на университетите, за едно по-добро бъдеще на образованието и науката

Радев призова за диалог с ректорите на университетите, за едно по-добро бъдеще на образованието и науката

Снимка: БГНЕС

Само, който не познава колко струва разрухата на невежеството, може да се страхува от цената на образованието.” Това заяви президентът Румен Радев в словото си за 24 май – Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

Той обясни, че 24 май отново ни събира пред светлия лик на светите братя Кирил и Методий, вдъхновени от примера и чистата обич, водени от нашата неподправена гордост на народ с корени и бъдеще.

Вярвам, че правителството, парламента, всички ние като общество ще чуем призива на ректорите на университетите за честен разговор за бъдещето на нашето образование и наука, ще потърсим устойчиви, дългосрочни решения”, допълни Румен Радев.

Нашата просвета, вяра и култура съградиха България като държава на духа, съхраниха народа ни и го преведоха през най-тежките изпитания. След дълги години на гнет, традицията на 24 май избликна от време на просвещение, време на небивал книжовен подем, в което всяко произведение на народен език, бе духовен подвиг и се посрещаше с жажда и възхищение от сънародниците ни. Време, в което словото пробуди цял един народ – скромни наглед книги преобръщат цели епохи, наелектризират поколения и се вграждат завинаги в темелите на българската свяст“, каза Радев, като даде пример с Паисиевата история, Петър Берон и Рибният буквар.

Президентът каза, че по време на посещението си вчера в Рим навсякъде вратите за българската делегация са били широко отворени в знак на огромно уважение заради значимия принос на България към развитието на европейската цивилизация, на нашата култура и просвета за духовното единение на Европа.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст