Денят по диагонал – 25 май 2024 г.

Светът на две скорости предопределя различен подход към инфлацията в Г-7

Standard & Poor’s потвърди рейтинга на България и положителната персепктива

Международната рейтингова агенция S&P Global Ratings потвърди дългосрочния и краткосрочния кредитен рейтинг на България в чуждестранна и местна валута “BBB/A-2”. Перспективата пред рейтинга остава положителна, посочват от Министерството на финансите.

От S&P Global Ratings отбелязват, че ако бъде сформирано стабилно правителство бързо след изборите през юни и се избегне продължителен период на нестабилност, какъвто имаше през 2021-2023 г., не се очаква да има съществено забавяне на присъединяването на страната към еврозоната. България все още не отговаря на критерия за ценова стабилност от критериите за конвергенция, които всички страни трябва да изпълнят преди да се присъединят. От рейтинговата агенция смятат, че дори България да не се присъедини към еврозоната през 2025 г., това вероятно ще се отложи само до 1 януари 2026 година.

Светът на две скорости предопределя различен подход към инфлацията в Г-7

Светът на две скорости предопределя различен подход към инфлацията в Г-7

Световната икономика на две скорости, изкривена от силата на Съединените щати, помрачи тазседмичната среща на финансовите министри и централни банкери от Г-7 в италианския курорт Стреза на брега на Лаго Маджоре на 24 май, изправяйки участниците в нея пред перспективата за по-слабо синхронизирана парична политика. Те претеглиха продължителната инерция на устойчив растеж отвъд Атлантика, противопоставена на боледуващата от години еврозона, в комбинация с геополитическото напрежение на границите й, създаваща усложнения за финансовите пазари.

Шефовете на централните банки на Г-7 са абсолютно наясно, че този контраст създава различни перспективи за потребителските цени, защото случващият се изключително ряко инфлационен шок отшумява несиметрично. И, на този фон, блокът на еврото подготвя първото за тази година понижение на лихвите в рамките на Г-7 след по-малко от две седмици – обстоятелство, което оказва силна позкрепа на щатския долар, защото Федералният резерв се придържа засега към политика на по-високи лихвени проценти за по-продължителен период от време.

Георги Наков: Банатските българи никога не са имали проблеми в Румъния, напратив, уважават ни (част 2)

Георги Наков

Румъния изпревари България в ЕС заради политическата си стабилност – там никога не е имало предсрочни избори

Румъния разполага с най-модерния етнически модел в цяла Европа. Още през 1918 г. учредителите на румънския парламент е гарантирал правата на етническите малцинства. Там малцинствата са 20, а парламентарната група на малцинствата се състои от представители на 18 етноса – унгарците имат отделно представителство, защото са повече. А чехите и словаците имат един общ депутат. Народните представители се делегират не от политически партии, а от неправителствени организации. Правата на българите се защитават от Съюза на банатските българи. Тази година държавният бюджет финансира нашия съюз с 1,940 млн. евро за запазване на националната идентичност на българите в Румъния.

Това заяви във видео интервю за СТУДИО БАНКЕРЪ банатският българин Георги Наков, депутат в румънския парламент.

Удостоверяването на машините за гласуване приключи успешно, каза министър Мундров

министърът на електронното управление Валентин Мундров

Експертите приключиха с необходимите дейности и проверки от удостоверяването на техническите устройства за машинно гласуване. Това съобщи министърът на електронното управление Валентин Мундров. „Ръководителите на екипите ме информираха, че докладът от тяхната работа е положителен“, отбеляза той.

„До края на деня очаквам с колегите от Българския институт по стандартизация и Българския институт по метрология да подпишем решението за удостоверяване на машините“, обяви още министърът на електронното управление.

Марио Сентено: ЕЦБ не трябва да се тревожи от скока на заплатите

Марио Сентено: ЕЦБ не трябва да се тревожи от скока на заплатите

Ускоряването на повишенията на трудовите възнаграждения в еврозоната в началото на годината не е повод за тревоги за бъдещата посока на инфлацията, заявява членът на Управителния съвет на Европейската централна банка Марио Сентено на 25 май на конференция в Рейкявик. Спадът на реалната стойност на заплатите след руското нахлуване в Украйна, което сачи ударно потребителските цени, се очаква да бъде компенсирано през идните години, посочва председателят на Португалската централна банка. И допълва, че темпото, с което ще се случи този обрат остава отворен въпрос.

ЕЦБ обяви на 23 май, че през първото тримесечие на тази година е бил договорен 4.7% ръст на трудовите възнаграждения спрямо същия период на миналата, срещу 5.5% увеличение през последните три месеца на 2023-а. Мнозинството икономисти, анкетирани по въпроса, очакваха намаление или задържане на темпото. Шампион е Германия, където заплатите са нараснали с 6.2% в периода януари – март, благозарение на освободени от данъци еднократни плащания, които да компенсират работниците заради препускащите разходи за издръжката на живота.

Фабио Панета: Италианските банки трябва да напуснат Русия

Фабио Панета: Италианските банки трябва да напуснат Русия

Италианските банки трябва да прекратят дейността си в Русия, защото оставането им в страната създава също и “репутационен проблем”, заяви на 25 май членът на Управителния съвет на Европейската централна банка Фабио Панета и председател на “Банка д’Италия”.

След австрийската “Райфайзен банк интърнешънъл”, италианската “Уникредит” е европейският кредитор с най-голям бизнес на руска територия. Докато италианският банков първенец “Интеза Санпаоло” е редуцирала драстично руските си активи и работи по окончателната им продажба.

Панета е споделил мннието си с репортери по време на пресконференцията след края на срещата на финансовите министри и ръководителите на централните банки от Г-7 в италианския курорт Стреза на брега на Лаго Маджоре.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст