Журито на 77-я фест в Кан ще обяви носителя на “Златна палма”

Драма на екрана и извън него на филмовия фестивал в Кан жури

Журито на 77-ия Международен филмов фестивал в Кан, оглавявано от американската режисьорка и актриса Грета Гъруиг, ще обяви победителя в състезанието, който ще бъде награден със “Златна палма”.

За най-високото кинематографично отличие се състезаваха 22 филма. Критиците смятат за фаворити на състезанието филмите “Дивият диамант” (Diamant brut) – дебютният филм на френската режисьорка Агате Ридингер, “Емилия Перес” на французина Жак Одиар за лидера на мексикански наркокартел, укриващ се от властите, и филмът “О, Канада”, с участието на Ричард Гиър и Ума Търман, за ляв режисьор на документалисти, който избягал в Канада, за да избегне мобилизирането си във войната във Виетнам.

Според рецензенти,

филмът “Мегалополис” на Франсис Форд Копола има добри шансове,

заедно с биографичния филм на Кирил Серебренников “Лимонов: Балада за руския писател Едуард Лимонов”, както и филма “Моят Марчело” (Марчело Мио) за италианския филмов актьор Марчело Мастрояни, по който са работили дъщерята на Мастрояни – Киара, и неговата вдовица, френската кинозвезда Катрин Деньов.

Френски орден на Кевин Костнър

Американският актьор Кевин Костнър, който през 2024 г. се изяви в няколко роли – като режисьор, продуцент, сценарист на уестърна “Хоризонт: Американска сага – глава 1”, получи орден от ръцете на френския министър на културата Рашида Дати на изкуствата и Литература. Последният филм на Костнър, който стана известен с актьорската си работа във филма “Бодигардът” (1992 г.), беше показан на фестивала извън конкурса.

Престижната награда "Златна палма" Кан
Престижната награда “Златна палма”.

Финал на филмовия фестивал

Състезателната програма, продължила 12 дни, завърши в петък вечерта с анимационния филм “Най-ценната стока” (La plus pr cieuse des marchandises) на френския режисьор Мишел Хазанавичус, режисьор на филма “Артистът” (2011 г.), който събра повече от 133 милиона долара в боксофиса. Новият филм разказва за съдбата на едно еврейско дете по време на Холокоста. Една от ролите беше озвучена от френския актьор Жан-Луи Тринтинян. Това е първият анимационен филм от 2008 г. насам, който влиза в основната надпревара.

В събота през целия ден в залите на двореца на Кроазет ще се проведат повторни прожекции на всички филми от основната състезателна програма. Междувременно журито на основния конкурс ще пътува до предградията на Кан, където ще вземе решение за победителите на фестивала при закрити врати. То ще остане в тайна до церемонията по награждаването.

Първият филмов фестивал в Кан

се провежда на Френската Ривиера през 1946 година. Тогава наградата на Асоциацията на филмовите автори за най-добър режисьор беше присъдена на съветския режисьор Михаил Ром, заснел по време на войната филма “Човек № 217”, а наградата за най-добра цветова схема отиде при “Каменно цвете” на Александър Птушко. След това Голямата награда на фестивала беше присъдена на филма на народния артист на СССР Фридрих Ермлер “Великият прелом” за защитниците на Сталинград с Михаил Державин старши, който играеше ролята на съветския командир.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст