Марио Сентено: ЕЦБ не трябва да се тревожи от скока на заплатите

Марио Сентено: ЕЦБ не трябва да се тревожи от скока на заплатите

Ускоряването на повишенията на трудовите възнаграждения в еврозоната в началото на годината не е повод за тревоги за бъдещата посока на инфлацията, заявява членът на Управителния съвет на Европейската централна банка Марио Сентено на 25 май на конференция в Рейкявик. Спадът на реалната стойност на заплатите след руското нахлуване в Украйна, което сачи ударно потребителските цени, се очаква да бъде компенсирано през идните години, посочва председателят на Португалската централна банка. И допълва, че темпото, с което ще се случи този обрат остава отворен въпрос.

ЕЦБ обяви на 23 май, че през първото тримесечие на тази година е бил договорен 4.7% ръст на трудовите възнаграждения спрямо същия период на миналата, срещу 5.5% увеличение през последните три месеца на 2023-а. Мнозинството икономисти, анкетирани по въпроса, очакваха намаление или задържане на темпото. Шампион е Германия, където заплатите са нараснали с 6.2% в периода януари – март, благозарение на освободени от данъци еднократни плащания, които да компенсират работниците заради препускащите разходи за издръжката на живота.

Данните се появиха две седмици преди редовното съвещание на банковия Управителен съвет за определяне на паричната политика, на което се очаква първата лихвена редукция. И въпреки че потребителските цени продължават да падат значително, паричните стратези коментират, че връщането към целевата годишна инфлация от 2% ще зависи от взаимодействието между трудовите вазнаграждения, корпоративните печалби и производителността на труда.

Всъщност, основният източник на тревоги е инфлацията в сектор на услугите, която се влияе най-силно от издръжката на персонала. Икономисти от ЕЦБ очакват дговорения ръст на заплащането да остане завишен през 2024-а, но да започне постепенно да губи скорост, което се доказва от данните за първите няколко месеца на годината.

Председателят на “Банк дьо Франс” Франсоа Вилроа дьо Гало подкрепя тези предвиждания и отбелязва, че “германското изключение” от числата за първото тримесечие се дължат на еднократни плащания, докато в другите държави на блока темпото на увеличение на възнаграждения намалява. На конференция в Париж той приканва тези данни “да не се преувеличават”. Становището му споделя и естонският му колега Мадис Мюлер. Председателят на ЕЦБ – Кристин Лагард, коментира, че инфлацията е “под контрол”.

Мнението на икономистите е, че слабият ръст на заплащането през първото тримесечие едва ли ще откаже европейските централни банкери от първото лихвено понижение през юни и по-скоро ще предизвика напрежение по отношение на следващите стъпки.

Инвеститорите вече са намалили залозите за лихвени редукции след по-силните от очакваните данни за бизнес активността в частния сектор на еврозоната, реализирани на 23 май. Те вече оакват лихвените проценти да паднат с общо 62 базови пункта до края на годината, което означава две понижения от по 0.25% и 50% вероятност за трето. Тези прогнози са напълно отразени в цените на пазарните инструменти още през миналата седмица.

Едно от предизвикателствата пред паричните стратези, които оценяват тенденциите в заплащането, е, че трудовите възнаграждения се определят по различен начин в 20-е страни членки на общността. Докато германските числа са раздути от изпълнението на вече договорени в миналото сделки, ръстът в други големи европейски стапонства вече пада.

Повече яснота по темата ще има ден след лихвеното решение на ЕЦБ през юни когато европейската статистическа служба Евростат ще публикува заплащането на служител – величина, която главният икономист на институцията Филип Лейн нарича “най-изчерпателният индиктор за натиска на трудовите възнаграждения”. През март ЕЦБ прогнозира, че този показател ще е средно 4.5% през тази година и ще спадне до 3% през 2026-а – равнище, кето до голяма степен отговаря на инфлационната й цел.

За Сентено въпросните “0.2 пункта над очакванията” през първото тримесечие не са чак толкова значими и това възстановяване на реалните заплати не противоречи на връщането към 2% годишна инфлация. Шефът на Португалската централна банка е оптимист и за икономическото оживление на еврозоната, което няма да попречи на процеса на намаление на инфлацията, “за който ще помогне възстановяването на производителността на труда, която през последните няколко години не е положителна”.

Председателят на Бундесбанк – Йоаким Нагел, обаче е доста предпазлив, въпреки че признава за охлаждане на ръста на заплатите дори в Германия и не изключва втора лихвена редукция през септември, за каквато пазарните играчи в момента се колебаят. В интервю по време на срещата на финансовите министри и централни банкери от Г-7 в Стреза, Италия, на 24 май той коментира, че “ако има понижение на лихвите през юни, ще трябва да се изчака поне до септември” за следващо.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст