Лекарите отбелязаха подобрение в състоянието на словашкия премиер Роберт Фицо

Простреляният словашки премиер е изписан от болница

В болница “Рузвелт” в град Банска Бистрица днес се проведе консултация на лекари, на която беше потвърдено подобряването на здравословното състояние на словашкия премиер Роберт Фицо. На 15 май той беше хоспитализиран с огнестрелни рани след опит за убийство в град Гандлова.

„След днешната консултация екипът от лекари потвърди субективното подобрение в здравословното състояние на министър-председателя“, се казва в изявление, публикувано на страницата на болницата във Facebook. Не се предоставят други подробности.

Ден преди това, на 24 май, вицепремиерът на Словакия и ръководител на министерството на отбраната Роберт Калиняк коментира, че

Фицо е преминал критичен етап от борбата за живот

и лекарите оценяват здравословната му прогноза като положителна. По време на опита за убийство словашките медии писаха, че Роберт Фицо е получил две огнестрелни рани в коремната кухина и една в рамото. В неговата посока са произведени общо пет изстрела.

В рамките на криминално разследване

за опит за убийство е задържан 71-годишният писател Юрай Цинтула.

Той се призна за виновен и беше задържан на 18 май. По време на съдебното заседание за избиране на мярка за неотклонение Цинтула обясни постъпката си с несъгласие с политиката на правителството. Според данни от разследването, Юрай Чинтула е бил поддръжник на опозиционната либерална партия “Прогресивна Словакия”. От самата партия заявиха, че нападателят няма връзка с нея.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст