Държавният глава Румен Радев ще посети Унгария и Конфедерация Швейцария

На Великден нека си пожелаем и вяра и сили за достойни дела, призова президентът посещение

На 25 и 26 май президентът Румен Радев ще бъде на официално посещение в Унгария по покана на президента Тамаш Шуйок, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. По време на визитата двамата държавни глави ще открият в Будапеща Българския културно-образователен център, изграден с подкрепата на българската и унгарската държава.

В новата сграда ще се помещават образователните и културните институции и неправителствените организации на българската общност, с което се осъществява дълголетна мечта на сънародниците ни в Унгария.

В Будапеща българският президент ще бъде посрещнат с официална церемония от унгарския си колега. 

В президентския дворец Румен Радев и Тамаш Шуйок ще проведат среща „на четири очи“

и ще ръководят пленарните разговори между българската и унгарската делегация, след което ще направят съвместни изявления.

В рамките на визитата президентът Радев ще се срещне с министър-председателя на Унгария Виктор Орбан. Задълбочаването на двустранните отношения в области от взаимен интерес, сред които енергетика, икономика, инвестиции, култура и образование, ще бъдат във фокуса на разговорите на държавния глава. Акцент ще бъдат и теми от регионалния и европейски дневен ред, както и въпроси в контекста на предстоящото унгарско председателство на Съвета на ЕС в периода юли-декември 2024 година.

На 27 май държавният глава Румен Радев ще бъде на работно посещение в Конфедерация Швейцария.

В Берн президентът на България ще проведе среща  с швейцарския си колега Виола Амхерд, след която ще се проведат пленарни разговори между делегациите. Двустранното сътрудничеството в сферата на икономиката, иновациите, образованието и сигурността, се очаква да бъдат акцентите на срещата.

В рамките на визитата си

Румен Радев ще посети в Лозана Международния олимпийски комитет

по покана на президента на спортната организация Томас Бах. Двамата ще проведат среща „на четири очи“, след което ще се състоят и пленарни разговори. Перспективите пред България да бъде домакин на Зимните младежки олимпийски игри през 2028 г. ще бъдат обсъдени по време на посещението в Международния олимпийски комитет. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст