Рядко копие на “Хобитът” на Толкин продадено на търг за 31 200 паунда

Рядко копие на "Хобитът" на Толкин продадено на търг Хобит

Рядък екземпляр от първото издание на “Хобитът или там и отново” на Джон Роналд Руел Толкин, публикувано през 1937 г., беше продадено на аукцион на Kinghams в Глостършър. Първоначалната оценка на книгата беше между 7000 и 10 000 паунда. Купувачът обаче плати 31 200 паунда за нея, съобщава BBC.

Първото издание на “Хобитът” излиза в продажба през септември 1937 г. и до декември същата година всичките 1500 копия са продадени. 

Черно-белите илюстрации за книгата са направени от самия Толкин

и той измисля и дизайна на външната обвивка на книгата, изработена от гланцирана хартия и оформена художествено, която е поставена върху корицата. Тези копия имат една специална характеристика: текстът на задната част на обвивката е коригиран ръчно, за да изписва грешно името на Чарлз Доджсън, по-известен като Люис Карол. Името му върху обвивката е отпечатано като Доджсън, а допълнителната буква е зачертана на ръка, за да се получи Доджсън. Този екземпляр е открит в стара къща в Бъркшир в задното чекмедже на скрин. Собственикът на къщата нямал представа, че книгата е ценна и рядка вещ. И къщата, и всички вещи в нея са наследени от роднини.

Миналата година и друго копие на “Хобитът” от същото издание беше продадено на търг.

Тази книга се появи на търг от благотворителния магазин на Oxfam, където беше донесена заедно с други дарения. Тя се продаде за малко над 10 000 паунда.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст