Цените на зърнените стоки по света продължиха нагоре

Събрана реколта жито (зърно) контракти ссб Софийска стокова борса

През третата по-кратка седмица на месец май котировките на повечето от основните зърнени контракти на световните зърнени пазари продължиха нагоре. Това съобщиха от “Софийска стокова борса”.

Цената ФОБ на хлебната пшеница в Чикаго се повиши с нови 11 долара до 269 щ.д./т за доставка през юни, а във Франция добави шест евро до 243 евро за тон. Украйна и Русия излязоха от дългия застой с поскъпване от по шест и два долара до съответно 212 и 232 щ.д./тон. 

Движението при царевицата, което преди също се повлия в посока нагоре, е по-обрано.

В САЩ цената дори се понижи с два долара до 199 щ.д./т, във Франция обаче добави осем евро и стигна до 209 евро за тон. Също като при пшеницата, в Русия цената добави два долара до 187 щ.д. за един тон.

Цената на ечемика в Украйна спря да стагнира,

като отскочи с плюс 12 долара до 195 щ.д./т за доставка през юни. Рапицата на Euronext за доставка август отново влиза в тренд на чувствителни флуктоации нагоре-надолу, като сега добави 5.75 евро към старите спадащи цени до 479.25 евро/тон. 

Контрактите за нерафинирано слънчогледово олио на борсата в Ротердам от началото на годината претърпяха  множество колебания и за доставка през юли тази седмица се раздвижиха с ново повишение от 10 долара до 1015 щ.д. за тон. 

Рафинираната захар явно не успява да се пребори с предишните рекордни понижения,

но тази седмица се опитва да се възстанови от забележимата загуба с повишение от 8.20 долара за доставка месец август, като достигна до 544.40 щ.д./т на борсата в Лондон.

На “Софийска стокова борса” търговията в подкръг “Зърно” остава спокойна

като котировките бяха леко във възходяща посока, но само от страна на продавачите. Хлебна пшеница се предлагаше в голямо количество на 388 лв./т доставка DAP, офертите “продава” за маслодаен слънчоглед показват предложения от 790 до 820 лв. за един тон. Царевица за незабавна доставка се предлага в диапазон между 350 и 375 лв./тон.

В подкръг “Хранителни стоки” цените на основните стоки са стабилни при същото ниво на началните цени. Олио в бутилки се продава на 2.20 лв. за литър, както и нерафинирано такова на 1750 лв./т, продължава предлагането на жълт грах в биг бек по един тон при начална цена 1200 лв. за един тон. 

В подкръг “Индустриални стоки” се продадоха количества газ пропан бутан на 1030 лв./хил. литра, турбинно масло на 19 000 лв./хил. литра, хидравлично масло на 29 800 лв./хил. литра, авиационно масло на 12 500 лв./хил. литра. Сделките за моторно масло се осъществиха на  18 000 лв./хил. литра.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст