Денят по диагонал – 26 май 2024 г.

бизнес придобиване стокообмен

Стокообменът ни с Испания е за 2 млрд. евро, но има спад на износа и на вноса

Мигел Алонсо Берио е новият посланик на Кралство Испания в България. Той вече връчи акредитивните си писма на държавния глава Румен Радев. Кралството е важен търговски партньор на страната ни. През последните години се отбелязва покачване на търговския стокооборот, с изключение на пандемичните 2020 и 2021-а. От 2017 година взаимната търговия е стабилно над 2 млрд. евро. 

Има все още потенциал за активизиране на сътрудничеството и организиране на бизнес форуми в приоритетни сектори за установяване на контакт между представители на бизнеса от двете страни. Все още има какво да се направи по отношение представянето на възможностите за инвестиране, стартиране и развитие на бизнес в България, както и утвърждаването на страната ни като успешна инвестиционна дестинация пред представители на испанския бизнес. Важно е и да се покажат добри примери на испански компании, които вече са инвестирали успешно у нас.

В края на юни започва ремонт на “Дунав мост” при Русе, заяви министър Коритарова

министърът на регионалното развитие и благоустройството инж. Виолета Коритарова

В края на месец юни започва ремонт на “Дунав мост” при Русе, обяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова. По думите на служебния министър този ремонт е належащ. Предвижда се дейностите да продължат две години. Стойността им е 45 млн. лв. и са осигурени от бюджета. 

Ще се обнови българският участък от съоръжението, което не е ремонтирано от 70 години, отбеляза министър Коритарова. Ще се подмени цялата конструкция – панели, хидроизолация, пътната настилка и останалите елементи. Движението няма да се спира. Ще се преминава еднопосочно, като трафикът ще се регулира със светофар. 

Изоставаме в застраховането на площи със земеделски култури

градушка застраховка

У нас изоставаме значително в застраховането на площи със земеделски култури, което в много европейски държави е задължително, коментира Христина Денева, член на работната група “Земеделско застраховане” към Асоциацията на българските застрахователи.

Тя отбелязва, че през последните години се наблюдава тенденция за постепенно увеличаване на дела на този вид застраховка. Търсенето обаче все още се случва с бавни темпове. Според Денева, това е необяснимо предвид резките и бързи промени в климата в последните години.

По-реалистично е 2026 г. до влезем в еврозоната

еврозона българия

По-реалистично е 2026 г. да влезем в еврозоната, ако се справим с препятствията, които имаме към настоящия момент, каза заместник-деканът на Стопанския факултет на СУ “Св. Климент Охридски” доц. Димитър Златинов. Той е ръководител на екипа, изготвил Годишния доклад за икономиката на България. Основният извод в документа е, че инфлацията и провежданата политика по доходите, несъобразена с реалните бюджетни възможности, могат да отложат членството на страната в еврозоната след 2025 година. 

Доц. Димитър Златинов е скептично настроен към искането на извънреден конвергентен доклад, защото такова нещо не е правено досега и “нямаме ясни сигнали в тази насока”.

Други експерти пък изразиха и мнение, че не се знае какво ще покаже той. А ако данните и изводите в него не са така благоприятни, както очакваме? Тогава отлагането би могло да е и по-далечно.

Кремъл затяга контрола върху зърнения сектор

Кремъл затяга контрола върху зърнения сектор

Москва засилва мерките за контрол на жизнено важния зърнен сектор, които ще дадат по-големи пълномощия на Кремъл да влияе върху износа точно когато нараства тревогата за глобалните доставки на суровината и цената на житото върви нагоре. Едри западни търговци, между които “Каргил” и “Витера”, се изтеглиха от Русия през миналата година след като правителството се намеси, за да даде път на локални фирми. В момента обаче дори едър руски частен търговец среща сериозни затруднения да осъществява дейността си заради спорове с държавата. Което оставя пазара в ръцете на по-малко компании, някои от които имат или са имали връзки с Кремъл.

Консолидацията на бранша се засили след разпореденото от президента Владимир Путин нахлуване в Украйна и остави само четири фирми да отговарят за три четвърти от зърнения износ от терминалите на руското крайбрежие на Черно море. Което оигурява на Москва по-голямо влияние върху житните доставки, които са ключови за охлаждане на глобалната инфлация на храните. И затруднява задграничните търговци да получат лична информация за зърнените потоци там точно когато лошото време нанесе поражения върху руската житна реколти и разтревожи пазарите.

Франция орязва помощите за безработни заради набъбващия дълг

Франция орязва помощите за безработни заради набъбващия дълг

Премиерът на Франция Габриел Атал представи план за редуциране на помощите за безработните французи в опит да ускори икономическите реформи на президента Еманюел Макрон. Промените включват намаляване на максималния срок за получаването им от сегашните 18 на 15 месеца и удължава периода, който подалите молби за помощи трябва да работят, за да бъдат одобрени, посочва Атал в интервю за вестник “Трибюн”, публикувано на 26 май. Правителството иска реформата да влезе в сила на 1 декември.

Промените не са мярка за пестене на разходи и целят по-скоро да привлекат повече жители на Франция в работния процес, за да финансират системата за социални помощи, обяснява френският премиер.

Мерките се обявяват след като Париж получи предупреждение за високия си дългов товар от Международния валутен фонд, който призова кабинета да положи повече усилия за поставяне на бюджетния дефицит под контрол.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст