Динамиката на картината на сигурността изисква голяма гъвкавост

Образувано е досъдебно производство по казуса ''Да запазим Корал'', потвърди Калин Стоянов сигурност

„Актуални предизвикателства пред сигурността“ бе темата, върху която министърът на вътрешните работи Калин Стоянов говори пред участниците в заседанието на Комитета по демокрация и сигурност в рамките на Парламентарната асамблея на НАТО. Той припомни, че понятието „сигурност“ промени същността си и се превърна в хоризонтална тема, която изисква тесен диалог и сътрудничество между институции, организации, партньори, гражданско общество, медии.

Вътрешният министър подчерта, че динамиката на картината на сигурността изисква постоянна гъвкавост.

В изказването си вътрешният министър обърна специално внимание и върху

заплахите, свързани с киберпрестъпността.

Формите й на проявление отдавна не се ограничават до реч на омразата, кибератаки или финансови престъпления, защото нелегалното онлайн съдържание може да е свързано с различни тежки престъпления – тероризъм, детска порнография, незаконна търговия с оръжия, културни ценности, а вече и наркотици.

Тази заплаха изисква комплексен отговор,

отбеляза министър Стоянов, както и задълбочени експертни познания, незабавен обмен на информация, оперативна и процедурна самостоятелност, активно сътрудничество с частния сектор. Като пример за това вътрешният министър сподели постигнатото сътрудничество с доставчиците на интернет услуги, неправителствените организации за безопасен интернет, училища и други по линия на превенцията.

Министър Калин Стоянов изрази твърдата си позиция, че

ефективното управление на процесите в сферата на сигурността изискват задълбочен анализ,

оценка и прогнози, навременни действия, всеобхватно сътрудничество между институциите и гражданското общество на базата на общи ценности, както и взаимодействие с международните партньори, изградено на професионализъм и взаимно доверие.  

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст