Изоставаме в застраховането на площи със земеделски култури

градушка застраховка

У нас изоставаме значително в застраховането на площи със земеделски култури, което в много европейски държави е задължително. Това коментира в интервю за БТА Христина Денева, член на работната група “Земеделско застраховане” към Асоциацията на българските застрахователи.

Тя отбелязва, че през последните години се наблюдава тенденция за постепенно увеличаване на дела на този вид застраховка. Търсенето обаче все още се случва с бавни темпове. Според Денева, това е необяснимо предвид резките и бързи промени в климата в последните години.

Експертът пояснява, че

се застрахова реколтата на база вложените средства за агротехнически мероприятия,

като почвени обработки, торене и други за производство на културата от 1 декар. Тези застраховки са сезонни и се сключват съобразно вегетацията и периодите на отглеждане на различните видове култури.

В “сезона на градушките” Христина Денева посъветва земеделците да не спестяват от застраховка, при положение че продукцията им е под открито небе.

Застраховката всъщност е превенция,

с която земеделските производители могат значително да намалят загубите си при настъпването на рискови събития в управляваното от тях стопанство, посочва Денева. 

По думите й, фермерите могат да участват в различни схеми за държавна помощ към Държавен фонд “Земеделие”, а от тази година процентът на съфинансиране на застрахователната премия е увеличен.

Пари алфа българия закона за счетоводството търговският баланс параходство брп продажби кредити луксозни имоти капитал Приста ойл холдинг смарт органик растеж залог печалби бюджет капитал застраховане

Част от застрахователните компании на пазара у нас предлагат застраховки за различни видове земеделски култури

полско и оранжерийно производство. 

Ниското ниво на застраховане в селското стопанство у нас Христина Денева обяснява, от една страна със

слабата информираност, незаинтересованост и неразбирането на застрахователните продукти

като цяло, както и типичната българска нагласа “на мен няма да ми се случи”. Но, според нея, трябва да се отчетат и негативните нагласи към застрахователните компании. 

До 15 юни гроздопроизводителите могат да подават заявления за финансиране по интервенция “Застраховане на реколтата” 

от Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони в България 2023-2027 година. От Държавен фонд “Земеделие” уточняват, че за подпомагане могат да кандидатстват гроздопроизводители, отглеждащи винени сортове – физически или юридически лица, както и групи и организации на физически или юридически лица. Те трябва да са регистрирани по Наредба № 3 от 1999 година.

От фонда припомнят, че преди подаването на документи лозарите трябва вече да са застраховали реколтата си в избрана от тях застрахователна компания.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст