Китай, Япония и Южна Корея – среща на върха за първи път от 4 години

ли къцян

Китай, Япония и Южна Корея ще проведат тристранна среща на върха в Сеул за първи път от четири години, което ще позволи на страните да нормализират отношенията си на фона на повишеното напрежение между Вашингтон и Пекин. За това пише Bloomberg.

Китайският премиер Ли Цян, японският премиер Фумио Кишида и президентът на Южна Корея Юн Сок Йол ще присъстват на събитието в неделя и понеделник, се отбелязва в материала.

Според текста,

тристранните срещи на върха са преустановени от 2019 г.

поради пандемията и недоволството на Китай от Япония и сближаването на Южна Корея с Вашингтон през последните години.

„Съединените щати и двамата им ключови съюзници в Азия повишиха сътрудничеството си в областта на сигурността до едни от най-високите нива от десетилетия до голяма степен поради опасенията относно поведението на Северна Корея и Китай, който става все по-настоятелен във военно отношение“, се отбелязва в материала.

Китайската народна република се ангажира да развива здрави и стабилни отношения с Южна Корея

въпреки редица трудности в двустранните отношения. Това заяви китайският външен министър Ван И, предава агенция Йонхап.

„Бих искал Китай и Южна Корея да продължим да вървим, гледайки се в очите, без външна намеса, и да си подадем ръце, за да насърчаваме здрави и стабилни китайско-корейски отношения“, коментира дипломатът.

Той също така пожела Сеул и Пекин да продължат да се придържат към целите на двустранното сътрудничество в посока на добросъседство и приятелство, поставени от установяването на дипломатически отношения между страните.

Ван И подчерта, че през последните десетилетия държавите са постигнали много успехи

в развитието на двустранните връзки. В същото време министърът отбеляза, че оттогава броят на „трудностите и предизвикателствата“, пред които са изправени Пекин и Сеул, рязко е нараснал.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст