По-реалистично е 2026 г. да влезем в еврозоната

еврозона българия

По-реалистично е 2026 г. да влезем в еврозоната, ако се справим с препятствията, които имаме към настоящия момент. Това каза пред БНР заместник-деканът на Стопанския факултет на СУ “Св. Климент Охридски” доц. Димитър Златинов. Той е ръководител на екипа, изготвил Годишния доклад за икономиката на България. Основният извод в документа е, че инфлацията и провежданата политика по доходите, несъобразена с реалните бюджетни възможности, могат да отложат членството на страната в еврозоната след 2025 година. 

Доц. Димитър Златинов е скептично настроен към искането на извънреден конвергентен доклад, защото такова нещо не е правено досега и “нямаме ясни сигнали в тази насока”.

Други експерти пък изразиха и мнение, че не се знае какво ще покаже той. А ако данните и изводите в него не са така благоприятни, както очакваме? Тогава отлагането би могло да е и по-далечно.

Според доц. Димитър Златинов,

основният проблем пред еврозоната е политическата нестабилност на България.

Той посочва, че когато се присъединяваш към един паричен съюз, трябва да промениш по много сериозен начин механизмите, по които функционира икономиката ти. “Затова трябва да има една много ясна политическа подкрепа. Ако това се разглежда като едно съревнование дали са повече плюсовете, или минусите, ако има съмнение, че нещо е скрито откъм ефекти, това са сигнали, които се разчитат от нашите партньори и не дават желани резултати. Това беше най-важната грешка, която беше допусната”, обяснява икономистът.

Според доц. Златинов,

на този етап няма сериозни предизвикателства в бюджета, които биха повлияли негативно

и “към настоящия момент напълно покриваме критерия за фискалния дефицит и дълга”.

Той посочва, че присъединяването на България към еврозоната е един естествен изход от сегашния режим на паричен съвет и той беше заявен още през 2004 година. И това е най-нормалният начин, по който бихме преминали от сегашните ограничения, които имаме върху паричната политика.

“Структурните проблеми в нашата икономика стоят изострено.

В нашия доклад акцентираме върху това, че започва вече да се очертава като тенденция слабата инвестиционна активност в нашата страна. Също и затрудненията, които има с предлагането на труд в условията на демографска криза. Всичко това рефлектира върху дългосрочния потенциал на нашата икономика, и би затруднило нейната пълноценна интеграция в еврозоната”, коментира доц. Димитър Златинов.  

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст