Стокообменът ни с Испания е за 2 млрд. евро, но има спад на износа и на вноса

бизнес придобиване стокообмен

Мигел Алонсо Берио е новият посланик на Кралство Испания в България. Той вече връчи акредитивните си писма на държавния глава Румен Радев. Кралството е важен търговски партньор на страната ни. През последните години се отбелязва покачване на търговския стокооборот, с изключение на пандемичните 2020 и 2021-а. От 2017 година взаимната търговия е стабилно над 2 млрд. евро. 

Има все още потенциал за активизиране на сътрудничеството и организиране на бизнес форуми в приоритетни сектори за установяване на контакт между представители на бизнеса от двете страни. Все още има какво да се направи по отношение представянето на възможностите за инвестиране, стартиране и развитие на бизнес в България, както и утвърждаването на страната ни като успешна инвестиционна дестинация пред представители на испанския бизнес. Важно е и да се покажат добри примери на испански компании, които вече са инвестирали успешно у нас.

През 2023 година стокообменът възлиза на 2.10 млрд. евро

и леко намалява на годишна база с 6.7 процента, показват данните от икономическото министерство. Това е така, защото се свива и износът ни – с 0.7% до 1.16 млрд. евро, и вносът от иберийската страна. Внесли сме с 16% по-малко испански стоки (за 941.9 млн. евро). Добрата новина е, че в последните години търговското салдо е в полза на България. 

Водещи стоки в износа на България за Испания са слънчогледово, шафраново и памучно масло, царевица, ечемик, маркучи от вулканизиран каучук, жици и кабели, семена от слънчоглед, семена от слънчоглед и други. 

Водещи стоки във вноса от Испания са биодизел и смеси от биодизел, меса от животни от рода на свинете, пресни, охладени или замразени, медикаменти, автомобилни превозни средства за транспорт на десет или повече човека, включително шофьора, плочки и плочи за настилане или облицоване, костюми, ансамбли, сака, рокли, поли, поли-панталони, панталони, панталони с презрамки, панталони до под коляното, къси панталони и шорти (различни от банските костюми), за жени или момичета и други.

По данни на БНБ

сумарните преки чуждестранни инвестиции от Испания в България възлизат на 837.1 млн. евро

към 1 януари 2024 г.

Само по Закона за насърчаване на инвестициите за периода 2005-2022 г. са сертифицирани осем инвестиционни проекти на испански компании у нас за над половин милиард евро. По тях са разкрити близо 6500 работни места, като инвестиционните проекти са основно в търговията, производството и ИТ сектора.

Roca Рока България

След големите испански компании у нас са: „Еолика България“ – с проекти във ВЕИ, „Керос България“ АД – производство и търговия с керамични изделия, „Рока България“ – производство на санитарна керамика, „Берг Монтана Фитинг“ – производител на металургични изделия, и други.

Сътрудничеството на България с Кралство Испания в областта на туризма е от особено значение

поради факта, че туризмът е един от най-важните отрасли в испанската икономика и има огромен дял във формирането на БВП на страната. България участва активно във всички по-значителни международни и национални инициативи, които се организират в Испания. Ежегодно българската страна участва в туристическото изложение ФИТУР в Мадрид. Съществуват добри перспективи за осъществяване на съвместни туристически проекти между българските и испанските съвети по туризъм, както и за използване натрупания опит на испанската страна за развитието на вътрешния, селския и градския туризъм. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст