Финансовата криза във Великобритания е най-тежката от 70 години

лондон избори

Ниският икономически растеж и големият публичен дълг в Обединеното кралство доведоха до най-голямата криза в страната през последните 70 години. Това отбелязва Пол Джонсън, директор на Британския институт за фискални изследвания (IFS), пред Bloomberg.

Той посочва, че лейбъристите и консерваторите в навечерието на предсрочните парламентарни избори, насрочени за 4 юли, обещават да стабилизират ситуацията с държавния дълг, който се доближава до 100%, но кралството има нисък икономически растеж и високи лихвени проценти. Предизвикателството пред победителя в изборите е по-голямо от всяко предизвикателство, пред което е било изправено което и да е британско правителство поне от 50-те години на миналия век, казва Джонсън. Експертът обяснява, че новите власти ще трябва или да вземат решение за планираните болезнени съкращения на разходите, или да увеличат данъците, които вече почти достигнаха 80-годишен връх, или да увеличат допълнително държавния дълг.

„Парите са ограничени. Обществените услуги скърцат, данъците са на исторически високи нива

и двете партии са ограничени от конкретните си обещания за намаляване на националния дълг. Ще са необходими допълнителни увеличения на данъците, за да се избегнат съкращения на ключови обществени услуги след изборите“, коментира директорът на IFS. Джонсън добавя, че всички британски партии трябва да бъдат честни в навечерието на изборите, когато обсъждат болезнените финансови решения, пред които ще се изправи следващото правителство.

Проучванията на общественото мнение показват, че опозиционната Лейбъристка партия се насочва към предсрочните избори като фаворит за победа. Средно лейбъристите водят пред консерваторите, които са на власт от 2010 г., с около 20 процентни пункта. Според Sky News, ако изборите бяха сега, лейбъристите биха получили 44%, а консерваторите 23.2% от гласовете. 

Годишната инфлация във Великобритания спадна

от 3.2% през март до 2.3% през април. Това се посочва в доклад на Националната статистическа служба на Обединеното кралство.

Тази цифра се доближи много до целта на Bank of England от 2 процента. Потребителските цени в Обединеното кралство не са се повишавали толкова бавно от 2021 година. В същото време повечето експерти, анкетирани от Ройтерс, прогнозираха, че ръстът на цените през април ще бъде 2.1 на сто.

мвф прогноза

Това прогнозира Международният валутен фонд (МВФ). 

До края на 2024 г. британската икономика ще нарасне не с 0.5%, както се очакваше по-рано, а с 0.7 процента. Това съобщи управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева на пресконференция в Лондон.

Тя отбеляза, че през 2025 г. се очаква растежът на БВП на Обединеното кралство да бъде 1.5 процента. Георгиева добави, че икономиката на кралството “се доближава до меко приземяване” след кратка техническа рецесия в края на 2023 година. Обединеното кралство официално влезе в техническа рецесия през февруари, след като регистрира две последователни тримесечия на икономическо свиване. През май стана известно, че БВП на кралството е нараснал с 0.6% през първото тримесечие на тази година.

Коментирайки новата прогноза на МВФ, министърът на финансите на Обединеното кралство Джеръми Хънт отбеляза, че икономиката на страната е “излязла от трудна ситуация”. “Време е да се отървем от неоправдания песимизъм за нашите перспективи”, посочва той.

Освен това МВФ препоръча на Bank of England, която изпълнява функциите на централна банка в кралството, да намали основния лихвен процент от 5.25%, което е най-високото от 15 години, на 4.75% или 4.5% до края на годината.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст