Франция орязва помощите за безработни заради набъбващия дълг

Франция орязва помощите за безработни заради набъбващия дълг

Премиерът на Франция Габриел Атал представи план за редуциране на помощите за безработните французи в опит да ускори икономическите реформи на президента Еманюел Макрон. Промените включват намаляване на максималния срок за получаването им от сегашните 18 на 15 месеца и удължава периода, който подалите молби за помощи трябва да работят, за да бъдат одобрени, посочва Атал в интервю за вестник “Трибюн”, публикувано на 26 май. Правителството иска реформата да влезе в сила на 1 декември.

Промените не са мярка за пестене на разходи и целят по-скоро да привлекат повече жители на Франция в работния процес, за да финансират системата за социални помощи, обяснява френският премиер.

Мерките се обявяват след като Париж получи предупреждение за високия си дългов товар от Международния валутен фонд, който призова кабинета да положи повече усилия за поставяне на бюджетния дефицит под контрол. Фискалният регулатор на страната пък обяви, че липсва доверие и съгласуваност в огласените планове за постигането на тази цел.

Френският министър на финансите Брюно Льо Мер обещава правителството да “направи всичко необходимо”, за да изпълни обещанието си да вкара бюджетния недостиг под изисквания от Европейския съюз таван от 3% от БВП през 2027 година.

След две седмици французите трябва да гласуват за Европейски парламент, а поледните сондажи на обществените нагласи показват, че крайнодясната партия на Марин Льо Пен ще спечели със сериозна преднина. Тя е гласовит критик на трудовите реформи на президента Макрон, за които твърди, че наказват работниците.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст