Хамас няма информация за подновяване на преговорите за ивицата Газа

израелска армия израелски сили военни войници газа споразумение преговори стоп удар отговор кайро хамас

Палестинското движение Хамас твърди, че все още не е получило никаква информация от посредниците за възобновяването на преговорите за примирие в ивицата Газа. Това изявление направи официалният представител на радикалната организация Иззат ар-Ришк.

„Що се отнася до данните за преговорите, все още не сме получили информация по този въпрос от посредниците“, се казва в съобщение, публикувано в канала на Ar-Rishka Telegram. Той добавя, че отправната точка за евентуално подновяване на консултациите трябва да бъде „пълно и постоянно прекратяване на огъня не само в град Рафа в южната част на ивицата Газа, но и в целия анклав“. Той също така заяви, че пълната отговорност за смъртта на заложници, задържани в Газа, носи на израелския премиер Бенямин Нетаняху.

В събота телевизионният канал Ash-Sharq съобщи, че

в близко бъдеще в Доха ще бъдат възобновени консултациите за уреждане на конфликта в ивицата Газа

между представители на Хамас и израелските власти с участието на посредници.

По-рано имаше съобщения, че на среща в Париж с участието на ръководителя на израелската разузнавателна служба Мосад Дейвид Барнеа, министър-председателя и външен министър на Катар шейх Мохамед бин Абдел Рахман Ал Тани и директора на ЦРУ Уилям Бърнс, са обсъдили възможността за възобновяване на преговорите за прекратяване на огъня и освобождаване на заложници.

Времето за началото на нов кръг от диалог обаче не е определено.

Страната, на чиято територия може да започне следващият кръг от непреки преговори за Газа, също не беше посочена.

През последните няколко месеца в столицата на Египет се проведоха консултации за стабилизиране на ситуацията в Газа между Хамас и израелските власти, които заедно с Катар играят ролята на посредник в преговорите между страните в конфликта.

Последният кръг от консултации в Кайро приключи на 9 май,

в резултат на което страните не постигнаха консенсус по спорните въпроси.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст