АДФИ е съставила акт на бившия кмет на Ловеч Корнелия Маринова

Корнелия Маринова ГЕРБ

Агенцията за държавна финансова инспекция е съставила акт на предходния кмет на Ловеч Корнелия Маринова за установено административно нарушение при поемане на ангажимент за поемане на разходи за 8 милиона лева за строителството на втората клетка на депото за отпадъци в града.

По случая се води и разследване от прокуратурата.

Агенцията е установила нарушението след извършената проверка за законосъобразност при провеждане на обществената поръчка за избор на изпълнител за изграждане на площадка за депониране – клетка №2 – етап I, от Регионалната система за управление на отпадъците и сключения договор за строителството.

Въпреки че не са установени данни за нарушение на изискванията на Закона за обществените поръчки при провеждане на процедурата за избор на изпълнител, е констатирано нарушение на бюджетната дисциплина от страна на действащия тогава кмет на общината Корнелия Маринова.

Съгласно разпоредба от Закона за публичните финанси не се допуска извършване на разходи, натрупването на нови задължения за разходи и поемане на ангажименти за разходи, както и започването на програми или проекти, които не са предвидени в годишния бюджет на общината.

При проверката инспекторите са установили, че към датата (15 август 2023 г.) на сключване на договора за изграждането на клетка №2 с избрания изпълнител с поет ангажимент за разходи на стойност близо 8 млн. лв. не е налице по бюджета на общината планиране на средствата за реализиране на обекта.

Самият бюджет за 2023 г. е приет от общинския съвет през септември м.г. Инспекторите посочват и че изграждането на клетка №2 не е включено и в капиталовата програма на общината за 2022 г.

За липсата на осигурено финансиране към момента на подписването на договора и към датата на откриването на строителната площадка кметът Страцимир Петков сигнализира в началото на годината Върховната касационна прокуратура и Окръжната прокуратура – Ловеч. Финансовата инспекция на АДФИ е във връзка с постановление на Окръжната прокуратура.

Междувременно строителството на площадката е спряно с Акт 10. Досега изпълнителят е издал фактури за 3,9 млн. лв. Средствата за разплащане по тях са заложени в капиталовата програма на Общината за 2024 г. Този месец със средства от целевата субсидия за капиталови разходи са платени 3,1 млн. лв.

Довършването на клетка №2 е сред обектите, одобрени за финансиране по инвестиционната програма за общински проекти от държавния бюджет.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст