Високоскоростната влакова линия София – Бургас трябва да бъде готова до 2027 година

Високоскоростната влакова линия София - Бургас трябва да бъде готова до 2027 година

Високоскоростната влакова линия София – Бургас трябва да бъде готова до 2027 година. Това обяви пред NOVA служебният министър на транспорта Георги Гвоздейков.

“Правим всичко възможно да изпълним проектите, които са важни за повишаване на скоростта и безопасността в БДЖ. Разстоянието от София до Бургас е 360 километра, като машината ще се движи със 160 километра в час и ще минава маршрута за три часа”, поясни министърът. Към националната транспортна схема ангажимент имат както общините, така и Министерството на транспорта, изтъкна той.

“Преди около три седмици подписахме договор с швейцарска компания и ще получим осем двуетажни влака. Имаме опция при осигурено финансиране да поръчаме още три. Миналата седмица приключи процедурата за подаване на оферти за 35 едноетажни мотриси”, каза Гвоздейков.

Той съобщи, че у нас предстои изграждане и на широка мрежа от зарядни станции за електромобили. Проектът ще бъде изпълнен по програма „Транспортна свързаност”, като финансирането е около 90 милиона лева.

Според транспортния министър трябва да има повече мостове между държавите – като „Дунав мост” и „Дунав мост” 2, за да се подобри транспортната комуникация. “В началото на годината подписахме заявление за кандидатстване за изграждане на трети мост”, обясни той.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст