От вътрешния пазар от началото на годината са набрани 700 млн. лв. нов дълг

денят по диагонал Парламентарната комисия по труда, социалната и демографската политика отхвърли проекторешението на "Продължаваме промяната - Демократична България", пари, банкноти, дълг

300 милиона лева нов дълг бе набран чрез емисия от държавни ценни книжа, става ясно от съобщение на Министерството на финансите и от публикация за резултатите от аукциона на сайта на БНБ.

Постигната е среднопретеглена доходност от 3,21 на сто.

В средата на април Министерството на финансите пусна първата за годината емисия държавни ценни книжа, като тогава предложи на инвеститорите 3-годишни съкровищни облигации. Набран бе дълг от 200 милиона лева при среднопретеглена доходност от 3,01 на сто.

С днешния аукцион обемът на емисията се увеличава с още 300 милиона лева, с което достига 500 милиона лева номинална стойност. Размерът на подадените поръчки в днешния аукцион възлезе на 356,9 млн. лв., което съответства на коефициент на покритие от 1,19.

Отчетеният спред спрямо аналогичните германски федерални облигации е в размер на 39 базисни точки. От страна на участниците най-голямо количество ДЦК на аукциона придобиха банките – 81%, следвани от застрахователните дружества – 9%, пенсионните фондове с 3%, договорни и гаранционни фондове – 5% и други инвеститори – 2%.

Също така в средата на май други 200 милиона лева бяха поети като дълг чрез 6-годишни облигации. Така общо от вътрешния пазар от началото на годината са набрани 700 милиона лева нов дълг.

Според бюджета за годината общо новите задължения на хазната могат да достигнат до 11,7 милиарда лева.

Тази година страната ни не е излизала все още на международните дългови пазари.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст