В Брюксел земеделският министър настоя при криза да има “ад хок” плащания за фермерите

земеделският министър, Георги Тахов

България подкрепя предложението на Хърватия и Словения в Стратегическите планове по Общата селскостопанска политика на ЕС да има възможност за „ад хок“ плащания за фермерите в случай на криза. Това предложение би следвало да се реализира при следващо изменение на Регламента за Стратегическите планове. Тази позиция защити земеделският министър д-р Георги Тахов на заседание на Съвета по земеделие и рибарство в Брюксел.

Министър Тахов добави, че общата селскостопанска политика и в частност селскостопанският резерв се нуждаят от адекватен бюджет, който да осигурява сигурност, защита и справедливо подпомагане на фермерите в условията на кризисни ситуации.

По думите му е от съществено значение да се работи за изравняване в нивата на директните плащания. Той обърна внимание, че през последните години няколко кризи силно са засегнали производството на селскостопанска продукция и фермерите изпитват все повече затруднения, като едно от тях е изпълнението на проектите в срок. Ето защо Тахов предложи Европейската комисия да удължи с 12 месеца срока за разплащане по проектите от Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 година.

По време на Съвета бе обсъдена и ситуацията на селскостопанските пазари вследствие на войната в Украйна. Министър Тахов обърна внимание, че от началото на 2024 г. Украйна внася интензивно в България пресни кокоши яйца за консумация. По този повод той настоя да се предприемат защитни мерки след влизането в сила на новия Регламент за автономните търговски мерки (АТМ), тъй като украинският внос на яйца създава сериозно безпокойство сред представителите на сектора в страната.

Министър Георги Тахов набеляза и още едно предизвикателство – по-високите изисквания към сектора заради зеления преход. В тази връзка той изрази мнение, че тези изисквания не могат да се постигнат само с въвеждане на нови ограничения, а трябва на фермерите да се предоставтя и съответните икономически стимули, тъй като съществува реален риск от изоставяне на земеделските дейности и обезлюдяване на селските райони.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст