Столтенберг: Основната цел на НАТО е да предотвратява войната

“Основната цел на НАТО е да предотвратява войната и да гарантира мира. Това се прави с възпиране и отбрана. Сега имаме една агресивна Русия, която използва сила срещу съседи на НАТО – Украйна, Грузия, Молдова и затова Алиансът трябва да направи много повече за възпирането и отбраната”.

Това заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на откриването на пролетната сесия на Парламентарната асамблея на Алианса, чийто домакин е София.

Той добави, че във Вашингтон, когато НАТО ще чества 75-та годишнина от създаването си, основната тема на обсъждане ще бъде защитата на Украйна.

По думите на Столтенберг е дошло време да се обмисли дали да бъдат премахнати някои от ограниченията върху използването на предоставяните оръжия на Киев. Той допълни, че трябва да се разреши на Украйна да атакува военни цели на руска територия, тъй като това ще улесни защитата й.

„Русия трябва да спре да напада една суверенна държава. Това е недопустимо. Съюзниците от НАТО предоставиха безпрецедентна помощ на Украйна. Необходима е и хуманитарна, и икономическа подкрепа. Когато говорим за военна помощ, 99% от нея е предоставена от Алианса, което даде възможност на украинците да освободят 50% от територията, която Русия окупира в началото на войната“, заяви Столтенберг.

По думите му основният проблем е, че през последните месеци не е предоставено на Украйна това, което й е било обещано. Той посочи, че САЩ шест месеца са се договаряли, а ЕС не са предоставили необходимите количества.

Генералният секретар на Алианса изрази надежда, че до срещата във Вашингтон ще се постигне договорка за по-силната роля на НАТО и предоставяне на средства за Украйна. Той отбеляза, че е необходима не само по-добра организация, но и по-дългосрочен финансов ангажимент.

Столтенберг посочи, че нещата вътре в Алианса все пак се подобряват. Той поясни, че 18 държави инвестират повече от 2% от БВП за отбрана. Генералният секретар допъли, че данните са за февруари месец 2024 г., а след това се е присъединила Швеция и са станали 19 държави. Генералният секретар добави, че очаква минимум две трети от съюзниците да изразходват 2% от БВП до срещата във Вашингтон.

Столтенберг посочи и че друга важна тема, по време на срещата, ще бъдат глобалните партньорства и по-точно осъществените връзки със страните от Азиатско-Тихоокеанския регион. Той напомни, че най-големите доставчици на компоненти за руските оръжия и най-верните поддръжници на Кремъл са в Азия. Столтенберг добави, че Китай работи в режим на военна икономика, доставя микрочипове на Русия и продължава да укрепва търговските си отношения със страната. Генералният секретар допълни, че другите доставчици на военна помощ са Иран и Северна Корея.

Стотенберг завърши речта си с думите, че живеем в по-опасен свят от преди, в който се води пълномащабна война в Европа и в Близкия Изток и е необходимо съюзниците да бъдат по-сплотени.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст