НАТО прие декларация, позволяваща на Украйна да използва западна помощ за удари по Русия

Парламентарната асамблея на НАТО прие декларация, с която позволява на Украйна да използва изпратената и военна помощ за удари по военни цели на руска територия, предаде БНР. Декларацията беше приета на пленарното заседание на Асамблеята в София.

Девет от делегатите в асамблеята гласуваха против поправката във финалната декларация, която позволява Украйна да ползва предоставените й оръжия за удари по военни цели на руска територия. Останалите делегати обаче я подкрепиха и декларацията бе приета с голямо мнозинство.

До момента това беше едно от твърдите условия, с които страни от НАТО предоставяха въоръжение на Киев, а именно Украйна да не нанася удари отвъд своите граници.

Председателят на парламентарната асамблея Михал Шчерба от Полша заяви, че Алиансът е с Украйна до победата и след това. Според него трябва да бъдат изоставени изкуствените червени линии и Украйна да получи онова, което иска и да го използва така, както иска.

Шчерба допълни, че след приемането на Швеция, която за пръв път участва в асамблеята като страна членка на Алианса, в него трябва да бъде приета и Украйна.

Украинският министър на отбраната Рустем Умеров също се включи в дискусията и във видео обръщение заяви, че пълноправно членство в НАТО е крайната цел на Украйна.

Той коментира още, че НАТО означава сигурност и е убеден, че приемането на неговата страна ще е взаимноизгодна стъпка към допълнително укрепване на сигурността в Европа и по света.

Министърът припомни, че неотдавна Русия е започнала нова офанзива в Харковска област. По думите му руснаците пренебрегват загубите си и напредват с танкове, бронетранспортьори и пехота и ги възпира единствено куража на украинските въоръжени сили.

„За нас е много трудно, защото не ни достигат оръжия – особено снаряди и системи за противовъздушна отбрана“, каза Умеров. По думите му Русия се опитва да унищожи всичко, което не може да превземе, продължава да убива и да тероризира невинни цивилни.

В рамките на пленарното заседание на Парламентарната асамблея на НАТО в София генералният секретар Йенс Столтенберг също изрази позиция, че е дошло време да се вдигнат някои от ограниченията върху използването на предоставяните оръжия. Той посочи, че трябва да се разреши на Украйна да атакува военни цели на руска територия, тъй като това ще улесни защитата й.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст