Заради незастраховани коли Гаранционният фонд е изплатил през 2023 г. 18.5 млн. лева

незастраховани коли, катастрофи

Общо 1022 броя претенции са заведени към Фонда за незастраховани МПС, а изплатените обезщетения са 981 на обща сума 18.5 млн. лева.. Това обявиха официално от застрахователния  Гаранционен фонд. Става дума за пари, платени от всички застрахователни компании заради причинители на катастрофи, които са успели да скрият, че не са сключили задължителната по закон полица „Гражданска отговорност”.

Чрез Фонда за незастраховани моторни превозни средства се изплащат обезщетения на увредените лица при пътен инцидент с незастрахована или неидентифицирана кола.

Съгласно законовите разпоредби до 5% от неговите средства се предоставят на МВР за дейности по подобряване състоянието на безопасността на движението по пътищата. През миналата година за закупуване и доставка на техническо оборудване за дейности по пътен контрол в “Пътна полиция” са предоставени 2. 2 млн. лева.

Най-често използваната услуга на Гаранционният фонд е проверката за валидна застраховка “Гражданска отговорност” на автомобилистите, като по този показател се отчита значително повишение – за 2023-та броят на онлайн проверките е 9 670 076 – над два пъти повече в сравнение с година по-рано. А на собственици на незастраховани моторни превозни средства са изпратени 707 109 уведомления.

Повишавайки обхвата по застраховка „Гражданска отговорност“, Гаранционният фонд защитава интересите на добросъвестните водачи и на обществото. Чрез оказваната подкрепа на МВР по проекти за осигуряване на техника и информационни и комуникационни технологии, институцията реално допринася и за по-ефективния пътен контрол и подобряването на пътната безопасност в страната.

Фондът е пълноправен член на организацията „Съвет на бюрата”, ĸoятo yпpaвлявa cиcтeмaтa зa мeждyнapoднa зacтpaxoвĸa “Гpaждaнcĸa oтгoвopнocт” нa aвтoмoбилиcтитe “Зeлeнa ĸapтa. В неговия съвет членуват всички застрахователи, които са задължени да правят съответните вноски. Става дума за застрахователите, които предлагат задължителните застраховки “Гражданска отговорност”, “Злополука” на пътниците в общественият транспорт, гранични застраховки.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст