Външните министри на ЕС приеха нов санкционен режим срещу Русия

Съветът “Външни работи” на ЕС прие нов санкционен режим срещу Русия, съобщиха източници от белгийското ротационно председателство, цитирани от ДПА.

Новата система от санкции е създадена след смъртта на руския опозиционен лидер Алексей Навални и е насочена към лица и организации, отговорни за репресиите срещу опозицията в Руската федерация.

От Брюксел съобщиха, че пакетът няма да носи името на Навални, както бе предложил върховният представител на Съюза за външната политика Жозеп Борел. Причината е, че новите санкции не са ограничени само с неговия случай.

Новите ограничителни мерки са фокусирани върху вътрешната ситуация в страната – човешките права, ограниченията на свободата на изразяване и политзатворниците.

От началото на войната на Русия в Украйна ЕС наложи на страната агресор мащабни и безпрецедентни икономически санкции, както и дипломатически и визови ограничения. Тези мерки допълниха вече наложените санкции от 2014 г. след анексирането на Крим и неизпълнението на Минските споразумения.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст