Ограбиха църква, в която служи свещеник, протестирал срещу новия Сливенски владика

ограбиха, църква,

Църквата в сливенския квартал “Речица” е била ограбена. Крадците са влезли през прозореца на храма и са взели суми, събирани от дарения, съобщи в ефира на БНР отец Иван Янков, който служи в църквата. Той е познат с обявената гладна стачка през март срещу решението на Светия синод да касира изборите за митрополит на Сливенска епархия и да промени процедурата.

Църквата в “Речица” бе осквернена и ограбена за четвърти път. Според отец Иван Янков тепърва полицията ще разследва дали става въпрос само за обир или целта е била сплашване, за да спре протеста си.

Отец Иван отбеляза, че има интересно съвпадение – първият обир е бил в първия ден от протеста му срещу касирането на избора за митрополит, а четвъртият обир е в деня, в който е въведен новият митрополит Арсений в Сливенската епархия.

Отец Иван призна, че няма да отиде да посрещне митрополит Арсений и ще чака той да направи контакт с него.

Междувременно в коментар за БНР бившият председател на Комисията по вероизповеданията – богословът Иван Желев предупреди, че в Българската православна църква има разделение, което се подклажда от пловдивския владика Николай. Желев смята, че той има прекалени амбиции и заради тях се противопоставя на всички и на всичко. Много от митрополитите, които се страхували от персонални противопоставяния, минавали в неговата група само и само за да има мир.

Желев добави, че избирането на Арсений за сливенски митрополит ще засили позициите на митрополит Николай. Бившият председател на Комисията по вероизповеданията очаква, че дядо Николай ще приеме да стане патриарх, ако това му бъде предложено. Той прогнозира, че за патриаршеския престол ще се кандидатират Варненският митрополит Йоан, сегашният наместник-председател Григорий Врачански и Наум Русенски.

Припомняме, че самият дядо Николай обяви, че не иска да бъде предлаган за патриарх.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст