Американски магнат получи лиценз за внос на асфалт от Венецуела в условията на санкции

Американски магнат получи лиценз за внос на асфалт от Венецуела в услвията на санкции

Енергийният магнат от Съединните щати Хари Сърджиънт ІІІ е получил лиценз да продължи да внася асфалт от Венецуела без да нарушава санкциите на Белия дом срещу държавата от Южна Америка. Петролните фирми, които искат да останат или да продължат дейността си във Венецуела трябва да внесат молби за разрешение от американското Министерство на финансите след като Вашингтон възстанови наказателния режим през миналия месец.

Компанията от Тексас “Глоубъл ойл търминалс”, която е собственост на Сърджиънт ІІІ, е подписала догвор с държавната “Петролеос де Венесуела” през януари да внесе шест товара от по 95 хил. барела асфалт за инфраструктурни проекти в Съединените щати. По онова време Белият дом беше разхлабил санкциите срещу Каракас, като в отговор беше поискал от правителството на президента Николас Мадуро да допусне кандидати на опозицията да участват в изборите за президент през юли и да проведе честен, прозрачен и демократичен вот. Мадуро обаче не изпълни своята част от сделката и през миналия месец Вашингтон върна обратно наказателните мерки срещу него.

Двегодишното изключение, получено на 24 май, ще позволи на “Глоубъл ойл търминалс” да продължи да купува и транспортира асфалт до Съединените щати и района на Карибите, посочва в интервю собственикът на компанията.

Администрацията на Джо Байдън се опитва да използва санкциите, за да помогне на опозицията да смени Мадуро на президентския пост чрез честни избори. Белият дом въведе отново рестрикции на златния и петролния сектор на Венецуела след като Каракас се отклони от някои от предизборните си гаранции, договорени през миналата година.

И други петролни корпорации със съществуваща дейност във Венецуела, като френската сондажна фирма Maurel & Prom и испанският петролн лидер “Репсол”, също се сдобиха през този месец с лицензи да продължат бизнеса си в южноамериканската държава в условията на санкции. За изключения претендират и още фрими като базираният в Мумбай конгломерат “Рилайънс индъстрийз” и най-голямата петролна група на Колумбия “Екопетрол”.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст