В чужбина с 94 машини ще се гласува за европарламент и за Народно събрание, а със 151 машини – само за Народно събрание

Кандидатите за народни представители са 6100, за евродепутати - 418

От 245 машини за гласуване извън в страната – с 94 машини ще се гласува за Европейски парламент и за Народно събрание, а със 151 машини само за Народно събрание. Това обяви говорителят на Централната избирателна комисия Росица Матева, цитираната от БТА.

Устройствата се подготвят и в следващите дни трябва да бъдат предадени на Министерството на външните работи, за да започне транспортирането им до секционните избирателни комисии в чужбина. В понеделник от ЦИК са назначили съставите на всички 769 секции зад граница, като те са над 5000 души.

В сряда общинските администрации ще публикуват списъците на заличените лица. Матева препоръча на избирателите да проверят тези списъци. Ако установят, че фигурират в тях по грешка, могат да подадат заявление за отстраняване на тази грешка до общинските администрации до 1 юни.

Говорителят на ЦИК припомни, че на 25 май изтече срокът за подаване на заявления за гласуване с подвижна избирателна кутия за избиратели с увреждания. Ако те са пропуснали да заявят това в обявения срок, могат да го направят повторно до 1 юни, стига в населеното място, където желаят да упражнят правото си на глас да има назначена подвижна секционна избирателна комисия.

В събота ЦИК извърши доверено изграждане на изходния код на софтуера, който ще бъде инсталиран на машините за гласуване. В резултат на това е генериран хешкод, който ще се изписва на системните разписки, които следва СИК да отпечатат в началото на изборния ден и да поставят на видно място в изборните помещения. На всяка една разпечатана от машините бюлетина ще бъде изписан също този хешкод, като избирателят ще има възможност, ако желае, да го свери.

Министерството на електронното управление, Българският институт по метрология и Българският институт по стандартизация са подписали решението, с което удостовериха съответствието на доставения тип устройство за гласуване и на софтуера. В решението се съдържа и хешкодът.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст