Главчев ще заведе новия турски посланик на ГКПП „Малко Търново“ заради проблемите с трафика

Главчев ще заведе новия турски посланик на ГКПП „Малко Търново“ заради тежкия трафик

Служебният премиер Димитър Главчев и новият посланик на Турция в България Мехмет Саит Уянък ще посетят в близките дни българо-турската граница при ГКПП „Малко Търново“ заради проблема с тежкия трафик и задръстванията. Това е било договорено на среща в Министерския съвет, във фокуса на която е била необходимостта от съвместни координирани усилия за модернизация и оптимизация на граничните контролно-пропускателни пунктове. В разговора са участвали също вицепремиерът и министър на финансите Людмила Петкова, заместник-министърът на вътрешните работи Тони Тодоров и директорът на Агенция „Митници“ Георги Димов.

В хода на срещата е било акцентирано върху належащата нужда да започне активно обсъждане на темата, включително на експертно ниво, с оглед на сериозната натовареност на границата. По данни на Агенция „Митници“ за последните пет години трафикът, който минава от Турция през България се е увеличил с 50 процента, като прогнозите са тази тенденция да се запази и занапред. Наред с това към момента ГКПП „Капитан Андреево – Капъкуле“ е вторият най-натоварен граничен пункт в света, с перспективата да заеме първото място. За да бъдем подготвени, са нужни съвместни усилия и координация за постигане на най-добри резултати, е отбелязал Главчев.

Министър-председателят е изтъкнал приятелските отношения между България и Турция и отличното взаимодействие като съюзници в НАТО и като добри съседи. Премиерът е пожелал успешен ползотворен мандат на посланик Мехмет Саит Уянък. Той е благодарил за мерките, които турската страна предприема за ограничаване на нелегалната миграция. Главчев е акцентирал и върху позицията на България на европейско ниво в подкрепа на запазването, разширяването и интензифицирането на всички канали за комуникация между Европейския съюз и Турция. На срещата е бил посочен също потенциалът за разширяване на двустранното сътрудничество в сфери като икономика и инвестиции, отбрана, енергетика и туризъм.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст