Защо Денков е на плаката с Борисов и Пеевски, а не с Тачър и Рузвелт?

Денков, Борисов, Пеевски, билборд

Да се чуди човек кой организира предизборните кампании и дали  партиите въобще имат контрол върху тях. Без значение колко приятни или неприятни са Бойко Борисов и Делян Пеевски, очевидно е, че образите им няма как да бъдат използвани в плакат, рекламиращ Николай Денков. Както, например, в реклама на eдин препарат за съдове няма как да покажеш други марки и да демонстрираш нагледно, как не стават за нищо.

През седмицата на някои места в София и Пловдив се появиха агитационни материали, поставени от “Продължаваме промяната – Демократична България”, на които ликовете на Денков, Борисов и Пеевски са “залепени” един за друг. Изписан е и въпросът “Какъв искате да бъде вашият премиер?”

По този повод Централната избирателна комисия нареди в понеделник вечерта (27 май)

агитационните билбордове на ПП-ДБ да бъдат премахнати.

Това се случи след жалба на ГЕРБ, че опонентите им нарушават Изборния кодекс. Решението, че това е точно така бе взето от ЦИК почти единодушно като “Против” е гласувал само Цветозар Томов, който е от квотата на ПП-ДБ.

“Използването на лицата на други кандидати, предложени от други партии и коалиции за същия вид избор в един и същ агитационен материал – билборд, представлява призив за гласуване в подкрепа на кандидата на партията или коалицията от чието име се разпространява агитационния материал, съответно за неподкрепа за другите кандидати. Освен, че с описаното използване на агитационни материали се накърняват добрите нрави“, обяви ЦИК.

Бившият премиер Николай Денков коментира пред една от телевизиите във вторник (28 май), че

ще обжалва решението, с което му е наложена глоба. 

Той посочи, че не е поръчвал тези билбордове и че те били инсталирани в Пловдив и София, а той е водач на коалиционната листа в Шумен.

„Ако има за мен глоба, то тогава трябва да съставят акт и на Борисов и Пеевски, защото и техните лица са там. Доста странна е ситуацията. Ще обжалвам, ако бъда глобен”, каза Денков.

Съпредседателят на ПП Кирил Петков пък пусна спорния плакат в своя профил във Фейсбук и написа: “След тези избори по никакъв начин няма да бъдем в коалиция с Пеевски и Борисов. За 9 месеца разбрахме, че тяхната визия и маниер на управление е коренно различна от нашата мечта за България. Средно положение няма! Аз направих своя избор, а какво избираш ти?”.

Подобно поведение е абсурдно, защото очевидно и Денков, и Петков не осъзнават какъв е проблемът – не могат да използват лица или продукти на конкурентите си, за да се рекламират.

Борисов и Пеевски със сигурност не са модели за подражание,

нито са особено любезни и ласкави към опонентите си, но тези, които претендира да са по-добри от тях, би трябвало да имат по-адекватно поведение.

По-добре до Денков да бяха сложили Рузвелт и Лейди Тачър с положителното послание: „Вижте сред кои съм“. Така хем няма да ощетят чуждия препарат за съдове, хем щяха да покажат добро чувство за хумор. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, ако не друго, поне добро чувство за хумор показва и то в безпрецедентни количества. Той, разбира се,

не пропусна да използва случая с плакатите, да се изкара жертва и да се похвали.

Гледам по магистралата Денков си наслагал билбордове с мен. Аз не давам на партията да ме слага, но Денков се е накачил с мен и пита “Кой искате да ви е премиер”? Той дължи само на мен това, че е бил премиер. Днес подадох жалба в ЦИК и областните управители бяха задължени да махнат тази пропаганда с мен. Колко пари имат тези хора? Само техните физиономии виждам по магистралите из цяла България“, затюхка се Борисов.

На всеки е ясно, че на него

снимки с чуждото веро не му трябват,

защото знае как да се рекламира. Така че, за да не звучи като заяждане, ще добавим още един цитат от Борисов – отново по повод злополучните плакати: „На Асамблеята на НАТО имаше доста непоканени. Аз имах срещи и с американските конгресмени, и с немските депутати, но не видях други срещи, защото западните ни партньори добре разбраха какво се е случило през последните три години“.

Ситуацията е „от глупав, по-глупав“. Само не знам на 9 юни на избори ли ще ходим, или на цирк…

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст