Испания, Ирландия и Норвегия официално признават палестинската държава

Испания, Ирландия и Норвегия ще признаят днес, 28 май, официално държавата Палестина, въпреки острата реакция на Израел, който определи решението като награда за “Хамас”, предаде “Ройтерс”.

Трите европейски държави обявиха решението си едновременно миналата седмица. Те заявиха, че с този акт отправят призив към другите държави да последват техния пример.

След решението на Дъблин, Мадрид и Осло вече 145 от общо 193 държави-членки на ООН признават Палестинската държава, сред тях е и България.

В отговор на решението на Испания да признае палестинските територии за държава, Израел забрани на консулството на Испания в Йерусалим да предоставя всякакви консулски услуги на палестинците, считано от 1 юни.

Войната между Израел и палестинското движение “Хамас” започна на 7 октомври 2023 година. Палестинските власти оценяват броя на загиналите на повече от 35 500 души. Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш заяви, че само създаването на палестинска държава ще спре войната.

По-рано през месец май прокурорът на Международния наказателен съд Карим Хан обяви, че ще поиска от предварителния състав на съда да издаде заповеди за арест по обвинения за военни престъпления на израелския премиер Бенямин Нетаняху, на министъра на отбраната Йоав Галант, както и на трима лидери на “Хамас”. 

Президентът на САЩ Джо Байдън определи решението на Хан за възмутително. Позицията на Съда в Хага беше подкрепена от Франция и Белгия. Великобритания се обяви против.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст