От ЦИК потвърдиха, че резултатите от изборите на 9 юни ще бъдат обявени в срок

ЦИК удвои парите за агитация на малките партии заради решение на съда

От Централната избирателна комисия (ЦИК) потвърдиха, че резултатите от изборите на 9 юни ще бъдат обявени в срок.

Говорителят на Комисията Росица Матева потвърди, че е възможно на секционните комисии да отнеме малко повече време да попълнят протоколите, но това няма да забави обработката.

“Секционните избирателни комисии не бива да бързат, не бива да създаваме напрежение, че ще работят много по-бавно. Естествено че когато са два вида избори, ще бъде по-бавна обработката, но когато те работят бавно и систематично и не допускат грешки, ще бъдат предадени резултатите и обработени в районните избирателни комисии в срок, така че пък те да пристигнат в Централната избирателна комисия навреме”, каза тя.

След като машините за гласуване бяха удостоверени, а в събота ЦИК извърши довереното изграждане на изходния код на софтуера в защитена среда, устройствата за чужбина вече се инсталират и до дни ще бъдат предоставени на външното ни министерство.

С решение на Комисията са назначени съставите на всички 769 секционни комисии зад граница. Направени са предложения за запълване на свободните места. Това става по предложение на ръководителите на дипломатическите и консулските ни мисии.

При обученията на секционните комисии ще бъде обяснявано, че там, където избирател не фигурира в списъка за евровота, той ще може да гласува само с хартиена бюлетина за избор на депутати, въпреки че в повече от 9500 секции у нас ще има и машина.

“Когато няма избирателни права и за двата вида избори, няма как да бъде ограничен да подаде своя глас на машина само за единия. Затова решението е, че ще гласува такъв избирател само с хартиени бюлетини”, посочи Росица Матева.

След изборите 2 в 1 на 9 юни фирмата “Информационно обслужване” ще обработи три пъти повече данни спрямо предходните парламентарни избори, за да може ЦИК да обяви окончателните резултати.

Двойно повече оператори ще боравят с данните, първо, в изчислителните пунктове в районните избирателни комисии, а после и в ЦИК,  където се извършва повторната обработка”, каза изпълнителният директор на “Информационно обслужване” Ивайло Филипов. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст