Швеция е най-големият ни търговски партньор в Скандинавия с оборот от 812 млн. евро

бизнес швеция

Кралство Швеция е най-големият търговски партньор на България сред скандинавските страни. През последните години двустранният ни стокообмен расте, като през 2021 година премина и половин милиард евро. Двустранната ни търговия за миналата година е в размер на 812.34 млн. евро при 715 млн. евро през 2022-а. Фирмите от двете страни са изтъргували стоки за 520.1 млн. евро за 2021 година. 

Принос за растежа през миналата година имат и износът, и вносът, които се повишават съответно с по 12.2 процента и 15.9 на сто, показват данните от националната статистика. 

Резултатите за първите два месеца на тази година не са така добри. Отчита се спад и при експорта на български стоки, и при импортът от скандинавската страна. Но тъй като намалението на вноса е по-голямо, то търговското салдо вече е полижително за България. 

Структурата на стокообмена с Швеция е разнообразна,

посочват от икономическото министерство. В износа на България преобладават електрическа апаратура, семена от слънчоглед, продукти на обработвателната, мебелната, електротехническата и шивашката промишленост. Във вноса основни стоки са: апарати за телефония и видеокомуникация, включително и части за тях, транспортна техника, хартии, земеделски машини и други.

Според експертите обаче има още много възможности за ръст на стокообмена. Просто

страната ни не е достатъчно позната в Скандинавия

нито като инвестиционна дестинация, нито като добро място за правене на бизнес. Организирането на международни форуми и В2В срещи между фирми биха били от голяма полза.

Това се препоръчва от учредената през 2009 г. Българо-скандинавска търговска камара, която обединява български и скандинавски компании от различни отрасли на икономиката, и от Шведския търговски съвет. 

ЕС ще следи лихва фондове приходи дълг печалби стокообмен

Шведски инвестиции в България надхвърлят 510.4 млн. евро

по данни от края на 2021 година. Дейностите, в които са инвестирани капитали от Швеция са свързани със секторите телекомуникации, електроника и електротехника, производство на машини и съоръжения, превозни средства, търговия и др. Шведските компании оценяват условията за бизнес и инвестиции у нас и в търсене за утвърждаване и разширяване на присъствието си са насочили интерес към енергетиката, транспорта, изграждането на съоръжения за отпадъчни води и опазване на околната среда, здравеопазването, IT сектора и производството на електроника, машини и оборудване.

Сред водещите шведски фирми, инвестирали в България, са SKF – производство на лагери; шведско -швейцарската ABB – съоръжения и апаратура за енергийната промишленост; Atlas Cosco – промишлено оборудване; IKEA – световноизвестната шведска марка за мебели и домашно обзавеждане – с първи магазин у нас от 20 септември 2011 г. в София (инвестицията е чрез франчайз); H&M – верига за облекло. С по-малък размер на инвестициите са: Scania Trade Development (производство на двигатели), Electrolux (търговия), Sandvik (търговия) и други.  

ИКЕА покупки

През миналата година швeдcĸaтa ĸoмпaния ЅНL Неаlthсаrе oтĸpи зaвoд зa пpoизвoдcтвo нa мeдицинcĸи издeлия ĸpaй Coфия. Инвecтициятa зa фaбpиĸaтa в oбщинa Илиндeн e в paзмep нa 1 640 000 лeвa. Toвa e и пъpвaтa eвpoпeйcĸи зaвoд нa дpyжecтвoтo в Eвpoпa. Koмпaниятa paзĸpивa и 150 нoви paбoтни мecтa. Тя, пoлyчи cepтифиĸaт зa инвecтиция ĸлac “A”. Фaбpиката в Coфия щe ce yпpaвлявa oт дъщepнoто дpyжecтвo ЅНL Неаlthсаrе Бългapия, 

Шведските компании оценяват условията за бизнес и инвестиции у нас

и в търсене за утвърждаване и разширяване на присъствието си са насочили интерес към енергетиката, транспорта, изграждането на съоръжения за отпадъчни води и опазване на околната среда, IT сектора и производството на електроника, машини и оборудване. Много добри перспективи има в сътрудничеството между компании от двете страни в областта на информационните и телекомуникационни технологии и енергетика, по-конкретно оползотворяване на ВЕИ, зелените технологии, технологиите за обработка на отпадъците и т.н.

Българските вина, сирене, консерви, вода, зеленчуци и плодове имат място на пазара в Швеция и биха помогнали за засилване на търговските връзки.

Шведските туристи проявяват интерес главно към българското Черноморие

но в немалка степен също и към българските балнеоложки центрове, морски и планински почивки, ски-туризъм, обиколни и комбинирани познавателни турове. Все повече нараства интересът към зимните ни курорти, особено след предаването по шведската телевизия SVT на Световната купа по ски в Банско през 2011 г. и през 2015-а. Добри възможности съществуват и за допълнителното популяризиране на СПА и уелнес туризма в България сред шведските граждани, както и на бизнес и конгресния туризъм у нас.

Кралство Швеция е конституционна монархия и е пета по големина в Европа. Страната е традиционен износител на желязо, мед и дървесина. Модернизираният транспорт и комуникации позволяват пълноценно усвояването на естествените ресурси, предимно на дървесина и желязна руда. Благодарение на развитието в образованието и общата индустриализация, успешно е създадена производствена индустрия, и така до края на ХХ век Швеция се превръща в развита държава, заемаща високи позиции сред най-богатите страни според Индекса на човешко развитие.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст