Lancia ще се завърне към ралитата с хечбека Ypsilon

Lancia Ypsilon Rally 4 HF

Компанията Lancia Automobiles S.p.A., която е част от групата Stellantis, ще се завърне в автомобилния спорт. Марката, която е най-титулуваната в световните рали със 15 спечелени шампионата, ще бъде представена в клас “Рали 4” с хечбека Ypsilon HF, съобщиха от пресслужбата на италианския автомобилен производител.

Състезателната Lancia Ypsilon Rally 4 HF, представена в емблематичната форма на Martini, получи трицилиндров 1.2 турбо двигател с мощност 212 к.с., петстепенна механична трансмисия и блокаж на диференциала, сцеплението се предава на предните колела. За да хомологира Rally 4, компанията ще трябва да произведе поне 2500 шосейни екземпляра от модела.

Lancia също възроди премиум подмарката HF (High Fidelity) и ще произвежда модели под нея, украсени с табелка с тичащ слон. Първият ще бъде Ypsilon HF, електрически автомобил с един двигател с мощност 240 к.с. и задвижване на предните колела, което може да ускори до 100 км/ч за 5.8 секунди. Електрическият автомобил ще има по-ниско окачване, разширена следа и разработен бодикит.

Очаква се Ypsilon HF да дебютира през май 2025 г.,

последван от спортни версии на обещаващите модели Gamma и Delta.

Текущата гама на Lancia включва само хечбека Ypsilon, чието второ поколение беше представено през февруари тази година. Предлага се в хибридна версия с двигател 1.2 и 48-волтов електродвигател, както и в напълно електрическа версия.

Lancia има дълга история в производството на автомобили

и запомнящо се представяне в Световния рали шампионат.

Марката е символ на елегантен дизайн и иновативни технологии.

Освен това можем да опишем автомобилите на марката като комбинация от луксозен интериор и спортен дух. Модерните модели на компанията се разглеждат като по-луксозна алтернатива на моделите в гамата на FIAT, върху чиято база се основават.

Една от запазените марки на фирмата е използването на букви от гръцката азбука, с които кръщават своите модели.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст