Безплатни събития за малки и големи бележат началото на “Сцена Централни хали”

– Богата културна програма бележи откриващия уикенд на „Сцена Централни хали“. От 31 май до 2 юни сцената за култура, изкуства и наука във възстановените от Kaufland България Централни хали ще е домакин на 14 събития, подходящи за всеки вкус и член от семейството, като всички активности са с вход свободен.

Културният календар включва музикални, сценични, изящни и визуални изкуства, както и образователни събития, като през откриващия уикенд всички те ще са безплатни.

Активностите са специално разработени и посветени на градската култура и личните истории на артистите. Сред тях са специална среща с Ирина Тенчева, която е израснала в района на Централни  хали и ще представи стари кулинарни рецепти и ритуали от квартала под надслов „Хали Иритуали“.

Децата могат да се включат в забавни и образователни работилници за антично грънчарство и керамика с Woood, рисуване на сладки с кулинарно училище Amuse Bouche, Гринуич работилница “Аз съм писател”. Работилниците са със записване на място, а всяко дете ще може да се забавлява със специални изненади, докато изчаква своя ред.

Вечерните часове са посветени на музиката и изкуството с талантливите ХаХаХа ИмПро театър, Metaformoza, сензацията на софийските улици – групата “Живи и Здрави“, софийските символи: Централни хали – архикултурни разкази с Виктор Топалов и Здравко Петров, джаз концерт.

През трите дни всеки ще може да се наслади на разходка из улиците на нашата столица – но в Древна Сердика. Специално разработеният филм за виртуална реалност също ще бъде безплатен във VR зоната на Централни хали в откриващия уикенд.

Домакините от Kaufland България помнят детството и поздравяват всички деца  по случай празника, а ето какво са приготвили за малки и големи на 1 юни:

11:00 – 19:00 Свободна обиколка и безплатна VR разходка из улиците на древна Сердика

11:00 – 13:00 Гринуич работилница “Аз съм писател” за деца на възраст от 7 до 10 г. (необходима е регистрация: https://forms.gle/fWFZ6HCjjcat7tg18)

Специален акцент в програмата на 1-ви юни ще са образователните и занимателни активности за най-малките посетители. На Международния ден на детето, от 11 до 13 часа, най-голямата детска книжарница в България Greenwich Junior ще е домакин на творческата работилница „Аз съм писател. На приключенски истории“. Тя ще е със специалното участие на писателя Иван Раденков и художничката Антония Мечкуева“ и е подходяща за деца от 7 до 10-годишна възраст. Ако вашето дете обича да фантазира и да измисля истории, зарадвайте го с един нестандартен празник! Поради ограничения капацитет на творческата работилница, задължително трябва да направите предварителната регистрация.

13:30 – 14:30 Хали и ритуали с Ирина Тенчева: стари рецепти и ритуали от квартала

Фокус в програмата на новото градско пространство „Сцена Централни хали“ ще са образователните теми, свързани с културното наследство на София и района, както и неговата кулинарната култура. Именно затова в събота от 13:30 часа Ирина Тенчева ще представи стари кулинарни рецепти и ритуали от квартала под надслов „Хали Иритуали“. Тя ще разкаже за спомените, обичаите и ритуалите от своята кухня, а всички почитатели ще могат да си тръгнат с нейната книга, както и специално лично послание.

15:00 – 16:30 Работилница „Грънчарство и керамика с Woood“

Антични занаяти и нови техники ще се преплетат в Централни хали под ръководството на творческо ателие Woood. Станете свидетели на изкусната техника на грънчарството и се докоснете до терапевтичните сили на керамиката в събота от 15 до 16:30 часа и в неделя от 16 до 18 часа.

17:00 – 19:00 Рисуване на сладки с Amuse Bouche

Кулинарната тематика ще надградят майсторите от кулинарно училище Amuse Bouche, които в 17 часа канят всички малки шеф готвачи на цветна работилница по декориране на сладки и вкусно похапване.

19:30 – 20:30 Група „Живи и здрави“

Сензацията на софийските улици – групата „Живи и Здрави“, за първи път ще свири насред античните улици на Улпия Сердика специално за посетителите на културна „Сцена Централни хали“. Концертът на младите и изгряващи артисти – Александър Кендеров (вокал, кахон), Георги Манчев (тромпет), Михаил Недялков (китара, бас, кахон) и Калин Маринов (китара) ще започне в 19:30 часа.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст