Вили Лилков представя книга за атентата в “Света Неделя”

Вили Лилков

Тази вечер (29 май) от 18:00 часа в Централния дом на архитекта на ул. „Кракра“ 11 проф. Вили Лилков ще представи най-новата си книга „Атентатът в храм „Св. Неделя“.

Вили Лилков ще направи това заедно с историците проф. д-р Веселин Янчев и проф. Светослав Живков, които ще обяснят предпоставките, довели до атентата, организиран от БКП в софийския храм „Св. Неделя“ на 16 април 1925 г., който по брой на жертвите е ненадминат в историята на ХХ век.

Изданието включва и книга, която дълго време е смятана за унищожена. Става въпрос за „Надвечерието на атентата – Велики четвъртъкъ 1925 год.“ на главния инспектор в полицията на Царство България Пане Бичев, който в онези години е наричан от съвременниците си – “Кошмарът на червените терористи”. След 9 септември 1944 г. той изчезва безследно заедно с книгата си.

Вили Лилков, атентат, Света Неделя

„Атентатът в храм “Св. Неделя“ представлява изследване, базирано на редица архивни документи и спомени, което доказва, че тази злокобна трагедия не е организирана от неколцина „луди глави“, а е част от мащабен план, целящ подчиняването на България на Съветския съюз.

В изследването си проф. Лилков проследява връзките на БКП с Коминтерна в периода 1919–1925 г., когато българските комунисти се въоръжават и подготвят Септемврийския метеж, шпионират в полза на Съветска Русия, организират терористични акции и убийства и създават разбойнически чети заедно с дружбаши, анархисти и криминални престъпници. Проф. Лилков използва в книгата си документи и свидетелства от онова време, включително материалите от съдебното дело „Фридман – Задгор­ски – Коев – Грънчаров – Петрини – Косовски и други“.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст