Денят по диагонал – 29 май 2024 г.

чиновници

Чиновниците получават никакви пари защото са много, а и работата им не е качествена

Докладът за състоянието на държавната администрация през 2023 г., приет от Министерския съвет, показва, че заплатите на хора, работещи в държавната администрация на сходни длъжности, понякога се разминават 2-3 пъти, а при по-високите нива в йерархията – дори и повече. Проблемът обаче не е колко пари взима един чиновник, а колко чиновници получават “едни пари”. Защото от край време не никаква тайна, че българската администрация е прекалено раздута и поради тази причина никакви реформи не вървят, конкурсното начало продълржава да е розов сън, а повишаването на квалификацията… според зависи: ако Европа даде пари – става, ако не даде – забрави!

От 20 години всяко идващо на власт правителство обещава, че ще оптимизира ресурса и ще намали броя на чиновниците. Даже реформа ще направи и ще администрацията ще стане ефективна.

Ще се сглобят ли отново или не?

ще се сглобят ли, Бойко Борисов

Бихме могли да добавим към заглавието малко драматизъм с познатото „Това е въпросът!“, но отдавна в българската политика няма нищо хамлетовско. Както ясно пролича в краткия, но емоционален живот на т.нар. сглобка, всичко се свежда до пазарлъци относно власт и пари, опаковани накрая в сакралното „Това поискаха от нас избирателите“.

Каквито и да са резултатите от изборите, ще бъдем свидетели на още от същото, може би още по-отвратително.

Футуристичният хотел “Мираж” потегля към небитието

Мираж

Едни от най-могъщите строителни предприемачи, изградили истинска бизнес империя през последния четвърт век – повелителите на Свети Влас  Динко и Йордан Диневи – са на път да се разделят с една от емблематичните сгради на Бургас – 95-метровия хотел „Мираж“. Намеренията им са да съборят построения през 2002 г. с футуристична визия и нестандартното архитектурно оформление мини небостъргач, символизиращ внушителна мачта на кораб с издути платна сграда, а на нейно място да вдигнат нов билдинг със смесено предназначение – магазини, офиси и жилища.

Според информирани източници, тази стъпка ще бъде предприета по две причини. От една страна – заради пренасищането на хотелиерския пазар в Бургас, а от друга – защото комплексът не е в най-доброто си състояние и ремонтът му би глътнал значителни средства, чиято възвръщаемост би била доста спорна.

“Политико”: Мафиотската държава тласка българската демокрация към ръба

"Политико": Мафиотската държава тласка българската демокрация към ръба

Изборите в България следващия месец се свеждат до ролята на санкциониран магнат и способността му да подкопава крехката демокрация на нацията. За неговите критици – особено от реформистки, антикорупционни партии – медийният (бивш) магнат и депутат Делян Пеевски е олицетворение на пленената държава България, в която сенчести олигарси, шпиони и престъпни банди са увили пипалата си около ключови основни институции в членката на ЕС и НАТО”.

Така започва днешна обширна публикация на брюкселското издание “Политико” под заглавие “Мафиотската държава тласка българската демокрация към ръба”.

Подкрепата на Берлин за номинацията на фон дер Лайен за шеф на ЕК не е безусловна

подкрепата на Берлин за номинацията на фон дер Лайен за шеф на ЕК не е безусловна

Коалиционното правителство на Германия не се чувства обвързано със системата Spitzenkandidaten, според която кандидатът на партията, спечелила най-много гласове, пръв получава председателството на Европейската комисия. И няма да подкрепи безусловно Урсула фон дер Лайен за втори мандат начело на институцията, ако тя не направи отстъпки, за да я получи.

Европейската народна партия (ЕНП) на фон дер Лайен се очаква да спечели най-много гласове на изборите за Европейски парламент през юни. Но говорителят на германския кабинет Щефен Хеберстрайт коментира на 27 май, че “доколкото му е известно, в коалиционното споразумение не е заложено, че водещият кандидат на най-силната парламентарна група трябва да бъде номиниран”.

Европейските бизнес лидери оценяват по-високо перспективите си извън Европа

Европейските бизнес лидери оценяват по-високо перспективите си извън Европа

Доверието на европейските бизнес лидери – главните изпълнителни директори и управителите на най-големите европейски компании – в икономическата перспектива е нараснало до най-високото равнище от май 2022-а. Те обаче са значително по-големи оптимисти за дейността на фирмите си извън Европа отколкото в нейните рамки. Това са констатациите в 14-о издание на изследването на Европейската кръгла маса на индустриалците (ERT) на нагласите на корпоративните лидери на някои от най-известните европейски промишлени и технологични компании с международна дейност, публикувано на 29 май. Оценено е мнението на участниците по ключови въпроси, между които икономическата перспектива, начините за възстановяване на конкурентните позиции на Стария континент и отношенията с Китай.

Общият индекс на доверие, който се публикува два пъти годишно и се оценява в диапазона от 0 до 100, се е повишил от сравнително песимистичните 42 точки преди шест месеца, на умерено оптимистичните 58 през първото полугодие на 2024-а. Ръстът се дължи основно на по-позитивните нагласи към краткосрочните икономически условия.

МВФ повиши на 5% прогнозата за китайския икономически растеж през 2024-а

МВФ повиши на 5% прогнозата за китайския икономически растеж през 2024-а

Международният валутен фонд (МВФ) вече предвижда, че БВП на Китай ще се повиши с 5% през тази година, вместо с прогнозираните преди няколко седмици 4.6 процента. Основанието – силният подем в началото на 2024-а и допълнителната подкрепа на правителството. Експертите на международния кредитор очакват темпото да се запази и качиха и прогнозата си за растежа през 2025-а – от 4.1% на 4.5%, става ясно от съобщение за пресата, публикувано на 29 май.

Целта на Пекин е тазгодишният БВП да се увеличи с 5 процента. През първото тримесечие правителството отчете по-силен от очаквания растеж от 5.3%, въпреки че проблемите и сривът в жилищния сектор продължават да притискат вътрешното потребление.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст