Осигурен е “зелен коридор” през “Дунав мост 2” за бързо развалящи се стоки, животни и опасни товари

Дунав мост 2, зелен коридор

Осигурен е „зелен коридор“ за преминаването през граничния контролно-пропусктелен пункт „Дунав мост 2“ при Видин-Калафат на товарни автомобили, превозващи бързо развалящи се стоки, живи животни и опасни товари.

Това съобщи пресцентърът на МВР. Увеличен е броят на служителите, извършващи гранични проверки и от двете страни на граничния пункт. По искане на България румънската страна увеличи броя на контролиращите служители от Данъчната си администрация (ANAF).

Създадена е и нова организация на движението, с която се избягва престоят за почивка в участъка между мостовото съоръжение и зоната за контрол на румънска територия. Това ще предотврати образуването на задръствания.

В съобщението се уточнява, че са предприети действия за облекчаване на тежкотоварния трафик през пункта. Към момента няма чакащи товарни автомобили по трасето на републиканската пътна мрежа към ГКПП Видин-Калафат.

Всички гишета на граничния пункт работят в пълен обем. Времето за проверка на товарните автомобили е съкратено максимално, така че това да не нарушава правилата за защита на националната сигурност и граничния контрол.

Министерството на вътрешните работи, Министерството на транспорта и съобщенията и всички ресорни институции, отговорни за организацията на движението и пропускането на трафика през граничния пункт са в постоянна координация, за да се подържа нормално преминаване на товарните автомобили.

Създадена е и нова организация на движението, с която се избягва престоят за почивка в участъка между мостовото съоръжение и зоната за контрол на румънска територия. Това ще предотврати образуването на задръствания.

Предприетите мерки имат постоянен характер, като продължава работата по надграждането им.
През миналата седмица заместник-министърът на вътрешните работи Стоян Темелакиев проведе среща в столицата с представители на транспортния бранш във връзка с тежкия трафика на пункта. Той съобщи, че се планира среща в района на “Дунав мост 2” между представители на институциите, които имат отношение по темата с представители на транспортния бранш.

Темелакиев уточни, че е взето решение да се съберат в максимално широк формат, за да се излезе с единна позиция и след това да бъдат поканени партньорите от Румъния и да се намери общо решение.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст