Държавата ще покрие дефицита в енергийния фонд, за да няма поскъпване на тока

Владимир Малинов заминава на работно посещение в САЩ през следващата седмица, дефицит, ток

По информация към днешна дата от органа на управление на Фонд „Сигурност” на електроенергийната система дефицитът към днешна дата е 449 млн. лева, като се очаква до края на регулаторния период той да достигне около 500 млн. лева.

В тази връзка и предвид моя доклад, Министерски съвет взе решение, с което се предвижда определена процедура и съответни мерки в рамките на тази година, този натрупан дефицит или разходите, които е натрупал фондът, да бъдат компенсирани от държавния бюджет. Това ще даде възможност на КЕВР при подготовка на ценовото решение за електрическата енергия на битовите потребители за следващия регулаторен период (1 юли 2024 година) този дефицит да не трябва да бъде компенсиран от увеличение на цената за бита. Това заяви служебният министър на енергетиката Владимир Малинов по време на брифинг след заседание на Министерски съвет.

Той обясни, че в срок до 30 юли 2024 г. фондът трябва да представи окончателен анализ за натрупания дефицит, на тази база министърът на енергетиката ще предложи мерки за покриването му.

В решението на МС днес категорично е подчертано, че тези разходи трябва да бъдат покрити в рамките на бюджетната 2024 г., стана ясно още от думите му.

По прогноза на КЕВР се очаква електроенергията за бита да поскъпне с под 2% от юли.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст